Юлиян Попов - Черноморието е чисто и не е опасно

19 Август 2023 | 15:04
0 коментара
Общество
България
Юлиян Попов - Черноморието е чисто и не е опасно
Черноморието е чисто и не е опасно. Това написа в личния си профил във Фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. 

„Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, които са свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда. Личното ми мнение, след като в последните два месеца два пъти обиколих Черноморието от Дуранкулак и Синеморец и посетих всички основни плажове, дюни, защитени местности, къпах се, когато ми оставаха няколко свободни минути, и пих чешмяна вода, когато бях жаден, е, че Черноморието е чисто и не е опасно“, добави Попов.

По думите му регионалните здравни инспекции тестват постоянно водите на Черноморието в специализирани и акредитирани лаборатории по международно установена методология. 

„Хората се поуспокоиха, че „Нова Каховка“, която никога не е представлявала значителен риск за Черноморието ни, не е замърсила крайбрежните води. Сега нова вълна на тревога залива обществото. Случайни тестове на няколко плажа показали бактериално замърсяване. Министерството на здравеопазването публикува подробно разяснение защо тези тестове не са меродавни“, добави министърът.

Вчера, по повод изследване, извършено по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и асоциация „Активни потребители“ за замърсяване на плажовете и водата в морето, Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните. От ведомството категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях.

Според изследването, оповестено от „Активни потребители", най-чиста е водата при плаж Хармани, а най-мръсна - при Попски плаж и Царево. В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска - търсени са замърсените плажове. Пробите от морска вода са събирани в периода 31 юли - 2 август, посочват от асоциацията. 

Добавете Вашия коментар

TOP