Юли Шекерлийски: 1,5 дка от бившите кортове на Бачиново, където Ганджов иска да строи, са мои, искам си ги!

28 Август 2020 | 19:10
0 коментара
Общество

В разгара на скандала с бившите кортове на парк Бачиново, където собствениците на „Универсал Строй Консулт“ Петър Парашкански, Чавдар Узунов и Георги Ганджов напъват да строят жилищни сгради, хотелски комплекс с ресторант, СПА център, плувен басейн, тенис кортове, подземни и надземни гаражи и др., известен благоевградчанин изненадващо обяви претенции за собственост върху 1,5 дка от терена.

Юли Николов Шекерлийски, който до 1980 г. е бил учител по съобщителна техника в бившия Електротехникум, после 10 г. е началник-отдел в пощата, а между 1990 и 1995 г. е заместник-директор на „Далекосъобщения“ в Благоевград, се легитимира като собственик на терена в оригинално „Обръщение“. То е адресирано до кмета на Благоевград Румен Томов и председателя на Общинския съвет Андон Тодоров и на 25 август е получило входящи номера и в двете институции. Явно обръщението е писано под афект, защото първо е сътворено с молив, после е повторено с химикал, а много вероятно и листовете да са били кът, защото авторът Шекерлийски е писал във всички свободни бели полета, поради което на места се губи връзката в изложението. В едно от белите полета е уточнено, че е изпратено копие и до Министерски съвет.

Публикуваме сигнала с незначителна редакторска намеса:

„Обръщение от инж. Юли Николов Шекерлийски, ул. „Васил Априлов“ – Благоевград

Днес четях във в. „Струма“, че се занимавате с кортовете в м. „Бачиново“, където Парашкански и Ганджов искат да строят хотели. Длъжен съм да Ви уведомя, че на парцел 81 съм съсобственик. Нито съм обезщетен, нито уведомен какво ще правите. Правили сте заменки което мен изобщо не ме засяга.

Завеждам дело и ще си искам правата докрай.  Имота е от дядо ми. Заклевам се че съм прав и ще победя. Димитров и вие да правите заменки на вашите имоти“.

На срещата ни вчера 74-годишният пенсионер инж. Шекерлийски пристигна с цяла папка документи, доказващи собствеността му върху въпросния парцел, който е част от 18-те дка, дадени на „Универсал Строй Консулт“ през 2006 г. от бившия областен управител Владимир Димитров като обезщетение срещу етаж в стария мол.

Преди да започне да вади документите, инженерът накратко разказа историята на парцела:

„Имотът е на дядо ми Иван Багашки, който го купува и на 25.02.1960 г. го прехвърля на баба Фикия Багашева. Аз като наследник имам нотариален акт за собственост, който никога и от никого не е бил оспорван. Ползвахме тази нива за градина до 1980 г. Един ден майка ми била там, когато срещу нея се насочил багер, пратен от тогавашния кмет да направи спортна площадка за едно телевизионно състезание „Бързи, смели, сръчни“. Багерът дори я бутнал. Ето така кметът ни отне имота – без всякакви документи, с една устна заповед.

След промените направихме искане в Поземлената комисия да ни бъде възстановена собствеността на 2 парцела от по 1,5 дка в Благоевград. Този на Баларбаши ни го възстановиха, на Бачиново обаче отказаха, защото липсвало някакво удостоверение от общината. 2 месеца по-късно доставихме въпросното удостоверение, но Поземлената комисия  отново отказа да ни възстанови парцела, този път без мотиви, и ни предложи заменка на парцела с подобен в някакво село. Аз заменки не желая.

Не ме интересува, че някакъв си областен управител е продал наследствената ми нива на някакви си бизнесмени. Имам си акт за собственост на парцела и ще оставя съдът да реши може ли някой да се появи отнякъде и да ми вземе земята, независимо колко време е минало оттогава и колко пари е дал той. В крайна сметка актът за собственост на баба ми е автентичен документ, никой не оспорва истинността му и следователно никой не може да оспори, че теренът е мой. Откакто прочетох материала във в. „Струма“, си мисля срещу кого да заведа делото и най-вероятно това ще е или срещу държавата, която го е продала, или срещу Поземлената комисия. Откакто гледах руския филм „Бригада“, съм решил да действам сам, затова сигурно и адвокатски услуги няма да търся. Нека видим в крайна сметка дали в България има правосъдие“.

Преди да седне да пише жалбата до съда, Шекерлийски е решил да изчака отговорите на обръщението си до кмета Томов, ОбС председателя Тодоров и премиера Борисов. За всеки случай си е уговорил среща по въпроса и с евродепутата Андрей Новаков. Междувременно се надява да срещне и един от собствениците на „Универсал Строй Консулт“ – П. Парашкански, на когото навремето направил услуга, без да поиска нищо в замяна.  „Само искам да го попитам не го ли е срам“, доверява как ще започне разговорът между двамата инж. Шекерлийски.в,Струма/Ваня Симеонова

Добавете Вашия коментар

TOP