Югозападът в огнен капан, изгоряха 15 къщи и училище в Долно село

03 Август 2021 | 13:39
0 коментара
Общество

Югозападът е в огнен капан на пламъците. В понеделник късно вечерта избухна огромен пожар в кюстендилското Долно село. „Огънят все още тлее на три места, засегната е огромна площ, точно колко не може да се каже. Най-вероятно късо съединение е подпалило една от къщите в отдалечена махала, от където се разрастват пламъците.

Щетите са огромни, в 5 махали са горели къщи, които са необитаеми. Училището, което се намира в центъра на селото също изгоря”, обясни и кметът на Долно село Лозан Тасков. По негови думи пожарът в Долно село е погълнал 15 къщи, горели са и селскостопански постройки. Вследствие на пожара в болницата в Кюстендил попаднаха и две жени, които са без опасност за живота и са с обгазяване. “Те са били близо до дима и са припаднали. Оставени са под наблюдение в здравното заведение“, коментира още управникът. В потушаването на пламъците се включиха над 60 човека, гасенето продължава, тъй като огънят се е пренесъл към борово гора в Преколница. През вчерашния ден горяха 12 пожара на различни места в Кюстендилска област. „Към този момент 60 души гасят пожара при Долно село. Пожарът е в две направления северозападно и южно. Огънят към северозападното направление е почти потушен, насочваме силите към южното. Не мога да кажа колко са засегнатите площи от пожарите, но декарите със сигурност са много“, каза и директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев.

Пожарната в Кюстендил със спешна нужда от доброволци

Малко след избухването на пожарите, кюстендилци се активизираха в социалната мрежа за набирането на доброволци. „Всеки, който реши да помогне на пожарникарите трябва да е пред сградата на РСПБЗН в Кюстендил в 12 часа, да е снабден с удобни обувки, туби, лопати и дълги ръкавици. Инструктажът ще се проведе от 12 до 12.30. В момента има 12 пожара в Кюстендилско, Огнеброците не са спали 3 дни. От Сърбия идва голям пожар и скоро ще влезе в Трекляно, Ваксево Раждавица Ямен и на много други места. Трябват минимум 60 души. Време е да покажем, че заедно можем, можем много, можем всичко“, обяви доброволецът Здравко Велинов.

2000 декара гора и сухи треви обхвана огнената стихия в земенското село Бренде

Продължават активните действия на пожарникари, доброволци и горски служители по локализирането и ликвидирането на пожара в земенското село Беренде. В района на силно пресечената местност горят сухи треви и храсти и смесена гора. Към момента, по първоначални данни са засегнати около 600 декара смесена гора и 1 400 декара сухи треви и храсти. На място е сформиран щаб под ръководството на директора на РДПБЗН - Перник гасенето продължава. Локализиран и ограничен е пожара в пернишкия кв. „Мошино“ и селата Големо Бучино и Люлин. Тлеят отделни огнища, който се под контрола на пожарникари и горски служители. Щетите тепърва ще бъдат изчислявани поради голямата площ на горене. Значителни са и щетите в ковачевското с. Лобош, където са унищожени паянтова постройка, лек автомобил, смесена гора около 300 декара, сграда около 20 кв.м., 24 кошера, 20 овошки и над 10 хиляди декара сухи треви и храсти. При всички пожари няма пострадали хора, а причините са небрежност при боравене с открит огън.

От пожарната апелират, гражданите да бъдат изключително внимателни и да не създават предпоставки за пожари и запалвания. Под никакъв предлог да не се палят огньове, да не се изхвърлят фасове по време на движение от автомобилите и да се обръща внимание на селскостопанската техника, работеща на полето, казаха още от противопожарната служба в Перник.

Добавете Вашия коментар

TOP