Югозападното държавно предприятие осигури 15000 рибки за язовир Панчарево

11 Ноември 2022 | 21:40
0 коментара
Общество
Югозападното държавно предприятие осигури 15000 рибки за язовир Панчарево

Югозападното държавно предприятие осигури 15000 рибки за язовир Панчарево.

При съвместна акция на Министерството на земеделието и община Панчарево бяха пуснати 15 000 броя толстолоб и бял амур. Целта на зарибяването е да се подобри състоянието на водите в язовира. 

Зарибителният материал е осигурен от ЮЗДП и е доставен от рибовъдно стопанство в Хасковско, поясни д-р инж. Дамян Дамянов, директор на Предприятието. 

Пречистването на чашата на съоръжението от наносни отложения чрез зарибяване с растителноядни видове риби е с цел да се намали биомасата. 

„Средствата за днешната инициатива в размер на 15-20 000 лева са осигурени от Югозападното държавно предприятие , уточни зам.- министър Валентин Чамбов, който присъстваше на проявата. Той поясни, че Министерството на земеделието е наясно със състоянието на язовира – затревен, заблатен и с много наноси. „Ще опитаме с най-лесните методи, сред които е зарибяването, и ако не успеем с тях, ще трябва да търсим и други механизми, които са по-скъпи и по-трудоемки”, каза още заместник - аграрният министър.  Министерството на земеделието ще проучи възможността да забрани за период от една година любителския риболов. 

"През пролетта ЮЗДП извърши зарибяване на балкански реки с над 120 000 броя балкански пъстърви", припомни д-р инж. Дамянов. Въпреки че това не е основен приоритет на Предприятието, то е готово винаги да съдейства при подобни социални и екологични инициативи.

Югозападното държавно предприятие осигури 15000 рибки за язовир Панчарево

Добавете Вашия коментар

TOP