Югозападен университет „Неофит Рилски“ отличен с пет награди от Българската филмова академия

17 Юни 2015 | 20:45
0 коментара
Общество
Югозападен университет  Неофит Рилски  отличен с пет награди от Българската филмова академия

На престижната церемония по връчването на наградите на Българската филмова академия т.г. бяха отличени преподаватели и възпитаници на катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ от Югозападен университет „Неофит Рилски“, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Наградата за oператор на документалния филм „Дългият път към дома“ спечели доц. д-рЦветан Недков. Сериалът „На границата“ отнесе отличието за най-добър ТВ сериал, с режисьор проф. Станимир Трифонов и оператор доц. др. Цветан Недков. За дебют в документалнотото кино беше присъдено на Диана Захариева.Емил Спахийски грабна наградата за сценарист на игралния филм „Съдилището“.Филмът на доц. Костадин Бонев „Потъването на Созопол“ бе отличен за поддържаща мъжка роля на Веселин Мезеклиев.

Припомняме, че филмът на доц. Костадин Бонев "Потъването на Созопол" отнесе приза за най-добър чуждестранен филм на Нюйоркския кинофестивал, чиято прожекция беше на 6 май т.г. в AMC Theaters на "ТаймсСкуеър“. Освен това, беше номиниран и в още шест категории в Ню Йорк: за режисура, операторско майсторство, главни мъжка и женски роли (Деян Донков и Снежина Петрова) и в двете категории за поддържащи роли.

Във филма участват редица именити български актьори като Деян Донков, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Веселин Мезеклиев, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова, музикантът Васил Гюров и други известни имена от българските кино и театър.

Добавете Вашия коментар

TOP