ИТН се обявиха против нови анти-ковид мерки

13 Юли 2022 | 11:56
0 коментара
Политика
ИТН се обявиха против нови анти-ковид мерки

Здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия на Covid-19, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер.

За това настояват от ПП „Има такъв народ“ в декларация, разпространена от пресцентъра на партията и подписана от имунолога Андрей Чорбанов.

Текстът й гласи:

"С тревога и безпокойство наблюдаваме опитите на здравните власти в страната, горещо подпомагани от масирана еднопосочна медийна кампания за реновиране, ребрандиране и реанимиране на Ковид истерията. Абсолютен факт е, че новите подварианти на Ковид-19 – Омикрон са значително по-вирулентни и заобикалящи всякакъв тип сертификационни документи, което е значещия фактор за относително големия брой позитивни случаи. Също така е факт много лекото протичане на инфекцията, като при огромна част от хората е безсимптомнно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве. Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичане на инфекцията при огромния брой случаи.

Разбира се, всички рискови категории хора като възрастни граждани, такива с хронични заболявания и имунодефицитни състояния трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите, паралелно с адекватна готовност на здравната система. Но всички тези фактори не трябва да бъдат екстрапулирани върху цялото население при явната липса на таква необходимост по отношение на реално болни хора.  

Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер. Медийните внушения в полза на въвеждането на мерки ще усложнят излишно и без това сложната ситуация и напрегната обстановка."

Добавете Вашия коментар

TOP