ИТН пред президента: Този парламент е изчерпан. Най-добре е да се отиде на избори

12 Март 2024 | 23:40
0 коментара
Политика
България
ИТН пред президента: Този парламент е изчерпан. Най-добре е да се отиде на избори

Представители на „Има такъв народ“ са на консултации при президента, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

 

Румен Радев се среща с представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

 

Следите как протичат преговорите. Ясна е целта на консултациите - създаване на правителство. Как виждате това, ако не се реализира втория мандат. Имате ли формула за третия мандат и нова конфигурация, каза Радев на срещата с ИТН.

 

"Преговорите са задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, които би трябвало да бъдат независими, но когато две сили ги избират, те ще вардят техните интереси", отговори председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

 

Според него този парламент вече е изчерпан и трябва да се върви към предсрочен вот.

 

"Този парламент вече е изчерпан, в момента на съставянето на правителството, самото зачеване на това управление беше порочно. Резултатът го видяха всички, 9 месеца по-късно. Едни вредни промени в Конституцията, част от тях са направени, само защото сте Вие", обърна се той към държавния глава.

 

"Най-добре е да се отиде на предсрочни избори, за нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа, с програми по сектори и разписана във времето, а не едни общи приказки – да се борим с корупцията и съдебна реформа, но незнайно как да се осъществи", посочи Йорданов.

 

"Те разсъждават само с хора - къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл", убеден е той. 

 

"ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други партии също и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите", заключи Тошко Йорданов.

 

Ако си представим преговарящите, те преговарят като роднини в болничната стая, които решават дали днес да спрат животоподдържащите системи или да ги оставят още малко, каза Ивайло Вълчев.

 

Тази сутрин президентът Румен Радев разговаря с представители на "Възраждане" и „БСП за България“. 

 

Консултациите с парламентарно представените партии започнаха вчера на "Дондуков 2" - последователно с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

След първия кръг от разговори в изявленията на партиите имаше умерен оптимизъм за съставяне на нов кабинет.

 

Очаквайте подробности

 

ИТН на консултации при президента (На живо)

Добавете Вашия коментар

TOP