ИТН няма да прави коалиции, взима мандата и прави собствено правителство

12 Юли 2021 | 11:32
1 коментара
Политика

Слави Трифонов вече обяви, че ще направи правителство при резултат, който би му позволил да управлява процесите в изпълнителната власт като лидер на "Има такъв народ".

Но дали резултатът го задоволява в настоящата ситуация, в която ЦИК му отрежда второто място, на малка разлика от ГЕРБ.

Снощи шоуменът пусна поредния си пост в личния си профил във Facebook, с който изрази радостта си от вота, но към онзи момент той бе лидер.

Ето какво написа Трифонов:

"Днес (вчера - бел. ред.)_ един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души".

Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Искам да благодаря на всички, които гласувахте за нас. Наистина оценяваме вашето доверие.

През всичките тези години, аз, заедно с моите колеги, реализирахме и редица каузи, проведохме и много битки. Не правихме само концерти и смешки, настоя той и припомни за спасяването на българските медици в Либия, битката за свободата на словото.

Изумява се, че все още имало хора, които не разбирали какво прави той. Правим това, което ви повелява морала и закона, настоя той. По думите му действащата система произвежда неморални и недостойни хора, които ни управляват. Изпълнихме закона, въпреки всичките пречки и заложени подводни камъни от политическото статукво. Реализирахме националния референдум, това беше един от най-хубавите дни за българската демокрация. Гласувахте, гласувахме – 3,5 млн. българи.

Нямаше как да приема, че шепа комплексирани некадърници са победители над българския народ. Тогава остана един начин, като не можем да променим нещата отвън, начинът бе да промени м нещата от вътре. Това инаправихме, сдрухихме се и реализирахме политическия проект "Има такъв народ".

Явихме се на два парламентарни вота, подкрепата, която получихме е изумителна. Оценяваме вашето доверие. Разбрахме оценката за нашата последователност. Гледайте резултатите, виждаме, че очаквате да изпълним с политически решения. Начело на държавата да бъдат поставени хора, експерти в своята област, които да свършат работа.

ИТН няма да прави коалиция с ГЕРб, БСП и ДПС, няма да прави калиция с нито една партия, а ще поеме риска да създаде собствено правителство, няма правителство на малцинството, защото всички правителства са на България. Ще вземем мандата и ще представим свой състав на кабинет, съставено от експерти във всяка една област.

Предлогжил на Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, да останат и в неговия кабинет, но те са отказали.

Състав на правителството на ИТН:

Министър на финансите – Мария Бойчинова, Любомир Дацов - министър на икономиката, Министър на образованието - Наталия Митева, Красимир Ненов – министър на енергетиката, Министър на здравеопазването - Велислава Петрова, имунолог, Министър на региноланото развитие и благоустройството – Михаела Лашова, Министър на транспорта – Христо Алексиев, Министър на туризма – Ивайло Кожухаров, Министър на земеделието - Пламен Абровски, Министър на отбраната – Теодора Генчовска, експерт по отбрана и въоръжени сили. Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова, Министър на културата – Станислава Армутлиева, Министър на правосъдието – Петър Илиев. Министър на младежта и спорта – Радостин Василев, Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова, Вицепремиер и министър на външните работи - ради Найденов.

Вицепремиер и МВР министър – проф. Николай Радулов, Премиер - Николай Василев, икономист и финансист.

Ето и какви са вариантите за съставяне на кабинет? 

Програмно правителство с определен хоризонт на действие и време - подобна формула подсказват и анализатори, и политици. Коментари откъм ИТН, че определени служебни министри са отличници и може да останат, например на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков, също предполагат подобен тип експертно правителство.

Коалиционен кабинет – Слави Трифонов, Христо Иванов, Мая Манолова и техните три политически сили - “Има такъв народ”, “Да, България” и “Изправи се! Мутри вън!”. Плюс участници от служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Това ще бъде сложна игра на подреждане на министри и съобразяване с кадрови желание и заявени политики на всяка една от политическите сили в конфигуранцията, определила себе си като “партии на протеста”.
Правителство на малцинството, в което Трифонов поема цялата отговорност - това също ще е трудна игра, но вероятно по-бърза откъм подреждане на екип от премиер и министри.
Правителство на ГЕРБ и БСП. Това може би ще е най-трудно за сглобяване правителство. По няколко причини - въпреки сериозния брой спечелени гласове партията на Бойко Борисов сякаш е по-готова да играе ролята на опозиция и да чака реда си за следващи предсрочни избори. Т.нар. партии на протеста отдавна обявиха, че не желаят нито парламентарни, нито правителствени коалиции с ГЕРБ и БСП.

Добавени коментари

Тарикат публикува:
12 Юли 2021 | 11:38
Бриндо отключи за Стефан Апостолов коментарите мама ти дееба и боклуко дееба

Добавете Вашия коментар

TOP