ИТН и ДБ си стиснаха ръцете за съдебната реформа, смяна на ВСС и на Гешев

23 Юли 2021 | 17:49
0 коментара
Политика

Очаква се втори кръг преговори между експертите, които да обсъждат дейталите в програмите

ИТН и ДБ са се съгласили, че при бъдещ кабинет ще се опитат да направят съдебна реформа, предсрочно да се освободят ВСС и главния прокурор Иван Гешев, както и да се стигне до закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Това стана ясно от изказването на Христо Иванов и Тошко Йорданов след консултациите между двете партии. Въпреки това все още няма дадена окончателна подкрепа от ДБ за кабинет на ИТН.

Иванов призова да се изчакат и другите срещи на ИТН и след като се види общата картина, най-вероятно ще има втори тур от разговори - на експертно ниво.От думите и на двамата стана ясно, че не са обсъждали никакви имена или пък това кой ще бъде премиер, нито пък участие на хора от ДБ в кабинета.

Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет, каза на свой ред Йорданов и призова медиите да спрат да спекулират с подкрепата от ДПС. Поясни, че БСП и ДПС биха могли да гласуват за това правителство, ако виждат в политиките, които ИТН предлагат, себе си.

Йорданов коментира още, че разговорът е бил конструктивен и добави, че основните посоки на ИТН и ДБ са едни и същи.

"Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се махне специализирания съд и прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната свързани с плана за възстановяване. Основните ни посоки са едни и същи. Разбрахме се, че  експертите ни да имат срещи за изчистване на детайлите", каза Йорданов. 

На свой ред Христо Иванов поясни, че целият процес има своята логика и първо е трябвало да сравнят своите възгледите си и как си представят конституирането на парламентарното пространство около този кабинет. 

"Когато ще трябва да гласуваме ще преценим всичко – имената, политиките, ангажиментите, възможна конструкция в НС. Важно беше, че си поставяме еднакви политически цели – че сменяме Гешев, че сменяме ВСС, че трябва да дълбока реформа в прокуратурата и правосъдието и всички органи бухалки трябва да бъдат, както г-н Йорданов каза, по един умен начин елиминирани. Гледаме в една и съща посока", каза Иванов.

Не установили разминавания по важните теми. Не стана ясно обаче все пак дали ще се стигне до подписване на писмено споразумение.

"Това е процес на преговори, в рамките на който се надяваме да стигнем до решение за подкрепа. Все пак имаме колективни органи. Що се отнася до документа -  как се казва той , дали ще е на хартия или насрещна декларация, това е техника, която в момента не сме обсъждали, защото не е важна. Това, че ние трябва да поемем един кръг ангажименти по политики, че да сме сигурни, че гласуваме и внасят кабинет", каза Иванов.

И добави: "Ние искаме ако имат правителство, за което ние даваме подкрепа, то да положи  максимално усилия да се отдалечи от ДПС. Как това ще се случи – въпрос на визия към мандатоносителя".

"Ако случайно постигнем обща визия и има кабинет, може да броите чегъртането на ГЕРБ от зад напред - като тайминг - от 100 до 0", каза Йорданов и си тръгна и остави Христо Иванов да отговаря на другите въпроси.

Иванов на свой ред заяви, че преговорите за кабинет е сериозно нещо, но се надява това да не продължи дълго, защото няма много време. Призова тази среща да се възприема като първа стъпка към съгласуване на техните позиции. Все още не са се уговаряли кога ще са втория кръг от разговори. Иванов поясни, че е удовлетворен от заявките, които били дадени от ИТН, че ще се опитат да проведат съдебна реформа, да освободят Гешев и ВСС, както и да реформират КПКОНПИ. По думите му това било важно начало. Според него, за да бъде това правителство на промяната, то трябва да е независимо от ДПС. Призова да се изчакат и срещите,а след това ще се види каква е парламентарната подкрепа и тяхната визия.

Добавете Вашия коментар

TOP