Италия сваля от 15 май карантината за чужденци

05 Май 2021 | 16:21
0 коментара
Общество

Италия премахва всякакви карантини за влизащите в страната чужденци от 15-ти май – съобщи премиерът Марио Драги пред участниците в посветения на туризма форум на държавите от G-20.

 

За целта Рим въвежда нарочен ”National Green Pass” или иначе казано Национален зелен сертификат за свободно придвижване, с който като начало трябва да бъдат снабдени всички гости на страната от ЕС, САЩ и Израел, а след 15-ти юни и от други страни. Документът би трябвало да засвидетелства поне една от следните характеристики за желаещото да стъпи на Апенините лице – направена ваксина с двойна доза срещу „Ковид-19“, медицинско заключение, че лицето е оздравяло от болестта през последните шест месеца или отрицателен тест за коронавирус, взет най-много 48 часа преди прекрачването на държавната граница. По същество въпросният “National Green Pass” няма да бъде някакъв специален „паспорт“, а разрешителната функция ще изпълнява съответният здравен сертификат, издаден от медицинските власти в страната на чужденеца и преведен на италиански или английски.

„Правете резервациите си за лятна почивка в Италия час по-скоро, изгаряме от нетърпение да ви посрещнем отново, пандемията ни принуди да се затворим, но вече сме готови да кажем пак на света „Добре дошъл!“ – заяви Драги пред министрите на туризма от групата на Двайсетте развити държави. Премиерът подчерта, че основание за тази наситена с оптимизъм покана му дават последните данни за епидемиологичната обстановка между Алпите и Сицилия – ваксинирането върви според предвижданията като вече се инжектират рекордните 500 хил. дози на ден, процентът на заразяемост е най-ниският от почти година насам, понижава се чувствително и числото на всекидневно заразените и на починалите, като в същото време продължават да се спазват основните мерки за борба срещу „Ковид-19“. Явно всички тези положителни констатации от последните седмици дадоха основание на Марио Драги да изтъкне, че поканата му не е продиктувана само от типичното за италианците чувство за гостоприемство, но също така от увереността, че страната ще продъжи да прилага опростени, но гарантиращи сигурността на гостите правила за контриране на коронавирусната зараза.

Казаното от премиера на форума по туризма обаче стана повод за търкания в управлащата в момента в Италия „широка коалиция“. Защото Марио Драги не посочи дали след 15 май ще бъде премахнат и продължаващият да действа в страната „полицейски час“ от 22 ч. до 5 ч. на следващия ден. За незабавното му премахване настоя лидерът на управляващата дясна партия „Лига“ Матео Салвини, който смята, че ограничението е сериозна спирачка на доходоносния за Италия туризъм. „Колегите“ му в правителството от лявата „Демократическа партия“ обаче веднага реагираха остро на претенциите на Салвини, подчертавайки, че гостуването в страната за почивка или туризъм не би трябвало да се заключава в среднощни запои, ходене по дискотеки и други удоволствия от малките часове на деня.

Добавете Вашия коментар

TOP