Италия и Англия откриват пътя си към Евро 2024

23 Март 2023 | 08:42
0 коментара
Спорт
България
Италия и Англия откриват пътя си към Евро 2024

Италия и Англия ще се изправят един срещу друг за пореден път в последните близо две години. Този път двата тима ще мерят сили в първия си квалификационен мач от група С за Евро 2024 в Германия. Двубоят между „Скуадрата“ и „Трите лъва“ е днес от 21:45 часа българско време и ще се играе на стадион „Диего Армандо Марадона“ в Неапол.

Италианците, които са действащи европейски шампиони, след като във финала на Евро 2020 стигнаха до трофея след триумф именно над Англия след изпълнение на дузпи, ще посрещнат британците в дома на лидера в Серия А Наполи за първи път от десет години насам. В групата са още тимовете на Малта, Северна Македония и Украйна.

Двата отбора изиграха още няколко мача помежду си в последно време, включително два в турнира Лига на нациите миналото лято, когато възпитаниците на Роберто Манчини спечелиха с 1:0 на родна земя през септември, а три месеца по-рано направиха нулево равенство на „Молиню“. Италия няма загуба от Англия в последните си шест сблъсъка с „Трите лъва“ – четири ремита и две поражения на сметката на Гарет Саутгейт и компания. Общо в съперничеството италианците имат 13 победи, англичаните са с осем, а равенствата – девет. Последният успех на Англия над съперника датира от 1997-а, когато точни за победата са Йън Райт и Пол Скоулс.

Сега двата европейски гранда ще кръстосат отново шпаги в битката за участие на Европейското първенство в Германия догодина. Мачът в Неапол предлага много неясноти, тъй като италианците претърпяха крах след европейската си титла, като не успяха да достигнат финалите на Световно първенство за втори пореден път и така последното им участие на Мондиал датира от 2014-а. Англичаните участваха в Катар, където отново започнаха с големи надежди за първа световна титла от 1966-а насам, но допуснаха загуба от бъдещия финалист Франция с 1:2, въпреки по-добрата си игра в големи периоди от мача.

„Трите лъва“ ще започнат със силен състав срещу „адзурите“, въпреки че поради различни травми от състава на Саутгейт отпаднаха Рахийм Стърлинг, Маркъс Рашфорд, Ник Поуп и Мейсън Маунт. Хари Кейн е на гол от счупване на рекорда на Уейн Рууни за най-много попадения с националната фланелка, като това почти сигурно му гарантира титулярно място за сметка на викнатия нападател на Брентфорд Айвън Тоуни. Европейските шампиони също са раздирани от кадрови проблеми, като поради контузии участие няма да вземат Федерико Киеза, Чиро Имобиле, Федерико Димарко и Алесандро Бастони.

Сблъсъкът в Неапол ще бъде ръководен от сръбска бригада. Главен съдия на срещата ще бъде Сърджан Йованович, а негови асистенти ще бъдат Урош Стойкович и Милан Михайлович. За четвърти съдия е назначен Новак Симович, а на ВАР-а ще оперират полякът Томаш Квятковски и помощникът му Пьотр Ласик.

Пълна програма за евроквалификациите в четвъртък:

Група С

21:45, Италия – Англия

21:45, Северна Македония – Малта

Група Н

17:00, Казахстан – Словения

21:45, Дания – Финландия

21:45, Сан Марино – Северна Ирландия

Група J

21:45, Босна и Херцеговина – Исландия

21:45, Португалия – Лихтенщайн

21:45, Словакия – Люксембург. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP