Историческият музей в Разлог с номинация за “Пазител на традицията” в категория „Организация“

04 Юни 2023 | 09:54
0 коментара
Култура
Благоевград
Историческият музей в Разлог с номинация  за  Пазител на традицията” в категория  Организация
Категория ,,Организация‘‘- Исторически музей- гр. Разлог, пазител на историята и традициите в Разложкия край.
Исторически музей – град Разлог се помещава на площад „15 септември 1903 г.”, в близост до центъра на града. Той е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел Разложко–Чепинска къща, „братов” тип от края на ХIХ век. В него са съхранени над 5 000 експоната от различни епохи. Сред безценното богатство на музейния фонд се открояват колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на разложките майстори занаятчии. В музейните експозиции са представени археологически находки от различни епохи.
През последните години институцията се утвърди като пазител на традициите и българщината в Разложкия край. Затова свидетелстват и получените през 2019 г. и 2021 г. награди за образователна инициатива от Сдружение ,,Български музеи“ и Министерство на културата. С помощта на местни творци и краеведи музеят успява да спечели организира ателиета за деца, ежегодни летни занимания, да заснеме уникалните разложки шевици и традиционно облекло. Създадените четири образователни програми за деца и възрастни вече се изпълняват успешно в музея като чрез тях приобщават гостите и жителите на града към богатството от трациции и обичаи в района. Музеят в гр. Разлог се превърна в образователен център и същевременно подпомогна родителите в грижите за техните деца. С помощта на доброволци и партньори на музея успяхме по съврменен начин да внесем иновации в работата с публики и да превърнем музея в още по-интересно място.
През 2019 година е издаден, съвместно с ,,Българските корени“, национален календар с текстил и облекло от фонда на Исторически музей – Разлог. Този проект носи огромна популярност на Община Разлог и на музея й. Предизвикан е голям интерес към музейните експозиции и това си личи от положителните коментари в социалните мрежи през последните години. Това е първият опит на музея да покаже богатството на своите колекции. Днес музеят има отпечатани три тома с историята на Разлог, каталог с облекло и шевици и пътеводител, който съдържа най-ценните експонати от фонда му.
За четири години музеят в Разлог успява да напише и спечели десет проекта, с които успя да промени облика си и да модернизира материално-техническата си база. Въпреки че в него работят само двама души, институцията успява да изпълни и отчете успешно проектите, одобрени и финансирани от Министерство на културата.

Добавете Вашия коментар

TOP