Папа Франциск и руският патриарх Кирил започнаха историческата си среща в салон на международното летище на кубинската столица Хавана "Хосе Марти", предаде АФП.

Двамата се целунаха церемониално и седнаха на първите преки разговори между главите на Римокатолическата и Руската православна църква за почти 1000-годишен разкол или Велика схизма между Западното и Източното християнство. 

По-рано понтифът, в познатата си бяла роба, кацна на летище "Хосе Марти" и се ръкува с кубинския президент Раул Кастро.

Папа Франциск ще остане в Куба само няколко часа преди началото на 6-дневната му визита в Мексико.

Същевременно, руският патриарх Кирил е на 4-дневно посещение на Острова на свободата, което започна в четвъртък.

Той вече отдаде почит пред монумента на националния герой Хосе Марти.

Патриарх Кирил също беше посрещнат от Раул Кастро.

Руският патриарх започва в Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка, която ще го отведе и в Парагвай, а след това и в Бразилия. 

Дали папата и руският патриарх ще сложат край на схизмата? 

"Би Би Си" коментира, че каквато и съвместна декларация да подпишат двамата в Куба, самият факт на тяхната среща е ясен сигнал, че враждебността и студеното отношение през изминалите хиляда години от Великата схизма, може най-накрая да се насочи към една по-топла фаза.

Вече стана известно, че е съгласуван текстът на съвместната декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят от Хавана.

Стана също така известно, че и в документа, и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси, където са и различията между двете християнски религии. 

Една от основните причини за тази среща е осъзнаването през последните няколко години, че когато християни са преследвани или принуждавани да напуснат домовете си в Близкия изток и в Африка, техните убийци не се интересували от кое християнско вероизповедание са те, коментира още "Би Би Си".

Затова и мерките за защита на християните, подложени на геноцид в Близкия изток, в Северна и Централна Африка ще бъдат номер 1

сред обсъжданите теми, а също сред изводите и послания на съвместната декларация.

Срещата е на летището, за да не пресича папа Франциск официално кубинската граница.

По този начин мястото на разговорите е на неутрална територия.