Испания вкара седем на Коста Рика! Германия се провали! Хърватия стартира с нулево равенство срещу Мароко

23 Ноември 2022 | 21:19
0 коментара
Спорт
Испания вкара седем на Коста Рика! Германия се провали! Хърватия стартира с нулево равенство срещу Мароко

Испания помете Коста Рика със 7:0 на ст. “Ал Тумама” в първия си мач от група Е на Световното първенство в Катар.

 

Всичко започна с гол на Дани Олмо в осмата минута. Испанецът се измъкна от защитник, след което с лекота прокара топката покрай Кейлор Навас за 1:0. В 21-ата Жорди Алба намери Марко Асенсио, който с прекрасно насочен удар реализира втори гол за иберийците. Осем по-късно Алба беше спънат от Оскар Дуарте в наказателното поле на костариканците. Реферът беше категоричен - дузпа за Испания, а Феран Торес направи 3:0.

В 54-та минута Торес влезе на скорост в наказателното поле, възползва се от неразбирателство между Навас и Калво, за да вземе рикоширалата топка и да я вкара в мрежата.

Последва пропуск на Мората, който обаче в 75-ата минута асистира за петото попадение на “Ла Фурия”. Нападателят на Атлетико Мадрид центрира отляво и намери на границата на наказателното поле Гави. Тийнейджърът намери изящно топката от въздуха и с помощта на лявата греда направи 5:0. Така Гави стана най-младият голмайстор за Испания на Световно първенство. Той е и най-младият футболист, реализирал гол на Мондиал след Пеле на финала през 1958 г.

В 90-ата минута на срещата Карлос Солер вкара и шести гол. Полузащитникът на ПСЖ дебнеше за грешка около точката на дузпата и дочака една отклонена топка. След това с лекота вкара шестия гол във вратата на съотборника си от френския гранд Кейлор Навас. Във втората минута на добавеното време и Алваро Мората най-накрая успя да се разпише. Дани Олмо намери нападателя в наказателното поле, който с прецизен удар с левия крак направи 7:0.

Германия се провали в първия си мач на Световното първенство в Катар. Бундестима загуби с 1:2 от Япония след обрат. На трето поредно голямо първенство немците стартират с поражение. Тази издънка поставя отбора на Ханзи Флик в много деликатна ситуация относно класирането му за осминафиналите. Германия се изправя срещу Испания във втория си мач.

 

Половин час след началото бе отсъдена дузпа за Бундестима. Гонда влезе остро в краката на Раум, а арбитърът Бартън не се поколеба и посочи бялата точка. Зад топката застана Гюндоган и бе точен. До края на първата част доминацията на немците продължи, а младият Джамал Мусиала нанесе няколко удара, които не създадоха проблеми за японците. В самия край на първата част Кай Хаверц успя да вкара топката във вратата на "самураите", но попадението бе отменено от ВАР поради засада.

Второто полувреме започна с пропуск за Германия, дело на Джамал Мусиала в 51-ата минута, а седем по-късно Такума Асано застраши вратата на германците. Илкай Гюндоган можеше да удвои преднината на своя тим в 60-ата минута, но уцели десния страничен стълб, а десетина минути по-късно Йонас Хофман също не успя да се разпише след отлично спасяване на стража на Япония, последвано от пропуск на Серж Гнабри.

В 75-ата минута Мануел Нойер капитулира. Резервата Ритсу Доан се възползва от спасена топка на немския страж и с добавката изравни - 1:1. Малко по-късно японците нанесоха решаващия си удар. Асано се справи със Зюле и от много малък ъгъл прати топката под гредата, над Нойер за 2:1!

Последва натиск на Германия, но японците се бранеха добре. 18-годишният Юсуфа Мукоко също влезе. В 93-ата минута Фюлкруг падна в пеналта и поиска дузпа, но такава определено нямаше. Малко след това Горецка опасно, но встрани! В 97-ата и Нойер се включи напред при последното статично положение, след което японците се справиха и последва корнер, с който обаче японците се справиха и спечелиха.

Хърватия не успя да спечели откриващия си мач на Световното първенство в Катар, след като направи нулево равенство срещу Мароко. Двата тима не съумяха да се преодолеят в един равностоен двубой от група F на надпреварата.

Лука Модрич (д) не успя да изведе хърватите до успех над африканците.

Иван Перишич отправи опасен изстрел в 17-та минута, а само 60 сек по-късно мароканците имаха шанс да поведат, но Юсеф Ен-Несири не успя да засече с глава топката след чудесно центриране на Хаким Зиеш от дясно. В края на полувремето дойде и първият точен удар за вицешампионите от 2018. Никола Влашич обаче бе спрян от стража на африканците Ясин Буну. Възпитаниците на Златко Далич имаха още един добър шанс чрез Лука Модрич, но шутът му мина над напречната греда. Капитанът на тима, за когото това е последен Мондиал, с днешното си участие се превърна в първия футболист, играл на световни първенства в три различни десетилетия.

След паузата битката между „шахматистите“ и „атласките лъвове“ продължи. След около час игра Нусаир Мазрауи напусна принудително терена поради контузия. До края на срещата двата отбора така и не успяха да стигнат до попадение и по този начин се стигна до трето нулево равенство в последните четири мача на Мондиала след тези между Дания – Тунис и Мексико – Полша във вчерашния ден. За сравнение, на предишното световно първенство в Русия имаше само един мач, който завърши без голове.

Хърватия и Мароко потеглиха с точка от сблъсъка помежду си в група F, а останалите два състава – Белгия и Канада, ще се изправят един срещу друг в късния двубой от 21:00 часа българско време. В следващите мачове от групата мароканците играят с третите от Русия, докато хърватите се изправят срещу Канада, който се завръща на Световно първенство за първи път от 1986-а насам. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP