Испания е новият крал на Европа по баскетбол

20 Септември 2022 | 07:30
0 коментара
Спорт
Испания е новият крал на Европа по баскетбол

Испания триумфира във финала на Европейското първенство по баскетбол за мъже, след като надигра в спора за трофея Франция с 88:76. В Берлин испанците бяха по-солидни и закономерно се поздравиха с четвърта европейска титла в историята си.

За испанците това бе четвърто злато от последните шест издания.

Още в първата четвърт възпитаниците на Серджо Скариоло загатнаха, че ще играят на върхово ниво и поведоха с 23:14, като играта им в защита бе проблем за французите. Разликата на почивката между двата състава бе десет пункта, като френският тим така и не успя да се завърне в двубоя, както го стори срещу Турция и Италия по-рано, когато спечели след продължения.

Над всички за победителите бе Хуанчо Ернангомес с 27 точки и пет борби. Избраният за МВП на турнира негов брат Уили Ернангомес приключи с 14 пункта и осем борби. С дабъл-дабъл се отчете Лоренцо Браун – 14 точки и 11 асистенции, а Хайме Фернандес добави 13. За „петлите“ Еван Фурние бе най-резултатен с 23 точки, Тома Юртел записа 16, а Гершон Ябуселе – 13, но Руди Гобер, който бе с основен принос за достигането до финала, завърши с едва шест точки и шест борби.

За Испания това бе четвърта европейска титла при мъжете и четвърта в последните шест издания на Европейското първенство. Отборът отново спря Франция по пътя към титлата след шампионата в Литва през 2011, когато триумфира с идентичен резултат – 98:85. Французите остават с една-единствена европейска титла, дошла през 2013 в Словения.

Германците се поздравиха с първи бронз от Европейско в историята си.

По-рано, домакините на финалния турнир Германия стигнаха до бронзовите отличия след успех над Полша с 82:69За германците това бе първо трето място от Европейско първенство в историята, докато поляците, които детронираха Словения на четвъртфиналите, остават с едно сребро и три бронзови медали от първенствата на Стария континент. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP