Искат касиране на вота за съветници в Петрич и Благоевград

03 Ноември 2023 | 15:36
2 коментара
Политика
Благоевград
Искат касиране на вота за съветници в Петрич и Благоевград

Няколко  партии и коалиции внесоха  жалба в Административния съд в Благоевград за касиране на избора на общински съветници в Петрич. Същото поиска и кандидат за общински съветник от ПП-ДБ в Благоевград.

Всички недоволни твърдят, че липсват преференции и протоколите са сгрешени.

"Вече съм част от новия Общински съвет в Община Петрич от групата на ПП "Движение Напред България". В града ми обаче тези избори бяха тежко компрометирани. Много мои познати, които също бяха кандидати, по странни причини или с липсата на съвсем малко гласове, не успяха да станат съветници. Такива случаи имаше и в листи, с които сме политически опоненти", коментира Станимир Златков от Петрич.

 Жалбоподателите от Петрич  са от СБОР, "Български глась", ВМРО, ПП „Бъдеще за родината", Местна коалиция „КОД", ПП „Български възход", „Партия на зелените".

Златков даде пример, че в секция, в която гласуват родителите на кандидат за общински съветник, няма отчетени гласове за него. В друга секция пък от видео наблюдението ставало ясно, че има 183 гласа за определен кандидат, а в протокола са появявали още 10. 

Решението за избор на общински съветници в община Благоевград е оспорено в Административния съд.

Постъпила е жалба от Антония Сивикова, кандидат за общински съветник от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България", срещу решение на общинската избирателна комисия. Иска се отмяна на обжалваното решение изцяло като неправилно и да се обяви за недействителен произведеният избор за общински съветници в община Благоевград.

В жалбата са посочени доводи за извършена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и неправилно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния вот на жалбоподателя. Твърди се, че над 75 % от обработените протоколи на СИК, на които се е позовала ОИК, за да обяви изборния резултат, са сгрешени.

Снимка БТА

Добавени коментари

Бакшиша публикува:
03 Ноември 2023 | 21:45
Докарайте жандармерия в Разлог че ще бъде страшно ако Пеевски разреши де за да прекратите порачната практика с изчезващи и появяващи се бюлетини.
??? публикува:
03 Ноември 2023 | 16:56
То трябва и в Разлог и банско класиране и кат цяло в даржавата

Добавете Вашия коментар

TOP