ИСКАНЕ В РИОСВ РАЗКРИ: Гл. мюфтия тихомълком удвои етажите на бъдещата религиозна сграда в Г. Делчев

26 Март 2023 | 18:21
1 коментара
Общество
Благоевград
ИСКАНЕ В РИОСВ РАЗКРИ: Гл. мюфтия тихомълком удвои етажите на бъдещата религиозна сграда в Г. Делчев

Районното мюфтийство в Гоце Делчев тихомълком удвои параметрите на бъдещата си сграда за религиозни дейности и вместо обявените пред обществеността 2 етажа входира в РИОСВ – Благоевград искане за 4-етажна сграда, от които единият ще бъде под земята. Официален вносител на инвестиционното предложение е главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Данните, предоставени на екоинституцията, са доста оскъдни – освен че сградата за религиозна дейност с 3 надземни и 1 подземно ниво ще е със застроена площ 359 кв.м, там е посочена площта на поземления имот в центъра на града – 6078 кв.м, където е допустимо средно застрояване. Включени са още писмо от 21.12.2022 г. на „ВиК“ ЕООД – гр. Благоевград, че водоснабдяването и заустването на отпадъчните води ще се осъществят от водопроводен и гл. канализационен клон от съседна второстепенна улица, и от дружество, което ще присъедини религиозната сграда към електрическата мрежа.

РИОСВ вече прецени, че най-близо разположената защитена зона „Места“ за опазване на дивите птици е на 790 м, поради което няма вероятност  строителството да навреди на пернатите и не е необходимо провеждане на процедура по оценка въздействието на околната среда.

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов разбра от репортера на „Струма”, че мюсюлманското настоятелство планира сградата да е на 4, вместо на 2 етажа, каквито бяха декларирани по време на разгорещените дебати в ОбС миналото лято, преди съветниците да одобрят преотреждането на терена за религиозна дейност.

„Сградата още не е проектирана, но след като бъде изготвен проектът, той трябва да мине първо през Комисията по ТСУ и Експертния съвет по устройство на територията, а и бе взето решение, че всяка промяна на параметрите на залата ще може да става само с решение на ОбС – Гоце Делчев“, припомни Москов.

Както писахме, през лятото на 2022 г. страстите около строителните намерения на мюсюлманското настоятелство в Гоце Делчев доста се нажежиха заради притеснението на християните в общината, че на мястото ще бъде издигната най-голямата джамия на Балканите и че по няколко пъти на ден ще се налага да слушат от високоговорители молитви. Тогава районният мюфтия Осман Кутрев обяви, че сградата няма да е джамия, а модерна сграда без минаре със застроена площ 350 кв.м и височина до 10 метра, и в нея ще има молитвена зала, мокри помещения и ритуална зала на първия етаж, а на втория – обслужващи помещения, офиси за администрацията, за архив, кабинети и конферентна зала. Мюфтията дори бе приложил към искането си рисунка на доста семпла едноетажна сграда с паркинг отпред и зеленина отстрани, която явно няма да има нищо общо с бъдещия проект. Докато той не се появи, не е ясно и какви помещения ще има на останалите етажи.

Сградата трябваше да изглежда така, но се оказа, че ще е на 4 етажа

Вл. Москов, според когото мюсюлманите наистина имат нужда от тази зала, вече обеща да представи за обществено обсъждане проекта и чак след като той бъде одобрен от обществеността, ще влезе за одобрение на сесия. Според градоначалника сега мюсюлманите са принудени да провеждат молитвите си на тавана в един от моловете, защото единствената им джамия в града е само за 30-40 души, затова искането им за строеж на собствен терен е резонно.

До момента ОбС успява да контролира проекта на настоятелството. Първоначалното искане на мюсюлманите бе сградата да е със застроена площ от 3950,70 кв.м, но съветниците я ограничиха до 350 кв.м. По същия начин искането за разгъната застроена площ от 12 156 кв.м бе ограничено до 700 кв.м. Тук се получава и първото сериозно разминаване с декларираните пред РИОСВ параметри на сградата, защото ако настоятелството има намерение да спазва решението на ОбС, то 4-те етажа трябва да бъдат не по-големи от 180 кв.м, а не както е посочено в инвестиционното намерение, по 359 кв.м.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

българин публикува:
26 Март 2023 | 22:14
Както нагло постилат килимчетата където им падне,така нагло искат все повече джамии и разни етажи/от които реално нямат нужда/.Въобще тяхното провокативно поведение вече е видно отвсякъде.Да ги питам мюсюлманите:Дали на християни/малцинство/ в мюсюлманска ще се разреши такова провокативно поведение?

Добавете Вашия коментар

TOP