Инвеститори в надпревара да строят втория лот от АМ „Струма“ в Кресненското дефиле

30 Май 2019 | 18:30
0 коментара
Бизнес

Вторият лот от магистрала „Струма“ в Кресненското дефиле (3.2.2) привлече 12 оферти – или с две повече, отколкото другата отсечка в района (лот 3.2.1), въпреки че е по-евтин.

Този участък е с дължина 10.4 км и включва обходния път на Кресна, а прогнозната му стойност е над 430 млн. лв. без ДДС. В него се разигра странният случай, който антикорупционният фонд и bTV разкриха преди седмица – че някой прави проби на трасето, преди да са събрани офертите на потенциалните изпълнители. Интересното е, че „Пътпроект 2000“, които твърдяха, че извършват сондажите, не участват, въпреки че миналата седмица завиха пред bTV, че ще подадат оферта в търга.

Отсечката от 24 км от Кресна до Крупник е разделена на два лота, а прогнозната стойност на първия, за който офертите бяха отворени в петък, е 444.7 млн. лв. без ДДС. Прави впечатление, че повече от половината участници в първия търг за магистралата през дефилето подават оферти в този със същите партньори.

Кои са кандидатите

Някои от обединенията са същите, както в търга за лот 3.2.1. „Джи Пи Груп“ отново са избрали за партньор „Логистика 21“, а „Трейс Груп Холд“ пак подават оферта с „Алве Консулт“. Повтаря се и италианското обединение „Тодини Конструкциони Дженерале“ и „Тодини България“.

„ПСТ Груп“ повтаря консорциума с Частно акционерно дружество „Строителна асоциация Интербудмонтаж“, „БГ Ленд Кънстракшън“ и „Копекс и ко“. Отново се среща и обединението между „Доуш“, „Автомагистрали Хемус“ и „Трансконсулт-22“.

Свързаните помежду си „Грома Холд“ (бившето „Агромах“), „Европейски пътища“ (доскоро – „Пътища Пловдив“), „Водно строителство – Благоевград“ и „Пътпроект“ отново са подали оферта със словашката „Вахостав -С.К.“. Повтаря се и обединението между „Геострой“, „Пътстрой-92“, „Биас-М“ и „Илия Бурда“.

Този път обаче специализираната в тунелното строителство „Евро Алианс Тунели“ подава оферта с „Иса 2000“ и „Автомагистрали Черно море“ (които са част от обединението, което строи 16 км от магистрала „Хемус“ до Търговище). В другия търг „Евро Алианс“ участваше с „Хидрострой“ на Велико Желев, която този път не присъства сред кандидатите.

ГБС, които участват самостоятелно в другия търг, сега си партнират с португалската EPOS – Empresa Portuguesa de Obras Subterrâneas.

Има и три самостоятелни участника. Единият е азербейджанската „Аккорд строително промишлена инвестиционна корпорация“, която подаде оферта и в поръчката за проектиране и строителство на единия лот от четирилентовия скоростен път между Мездра и Ботевград. Другите два кандидата, подали оферти сами, са турските „Дженгиз“ и „Колин“.

От състезанието отново отсъства „Щрабаг“./capital.bg

Добавете Вашия коментар

TOP