Инвалидите ще паркират до 3 часа безплатно в „синята зона” на Сандански

06 Октомври 2021 | 16:54
0 коментара
Общество

Правото да паркират в “синя зона” на местата, ограничени за инвалиди в Сандански, се променя до 3 часа, а не както бе досега – неограничено. Това предложение бе направено от съветника Явор Аргиров и след оспорвани дебати бе подкрепено с мнозинство от съветниците по време на последното редовно заседание на ОбС. Я. Аргиров се мотивира пред колегите си, че в други градове в страната издаването на инвалидни стикери е ограничено и то се отнася само за инвалиди, които са трудноподвижни.

„Аз съм инвалид 68 процента, но не съм се възползвал от това да си извадя инвалиден стикер и няма да го направя. Бил съм санкциониран и съм си плащал глобите”, каза Я. Аргиров и допълни, че в община Сандански ще трябва да се заложи в наредбата за „синя зона” кой има право да получи инвалиден стикер и на кого да бъде отказано.

Началникът на звено “синя зона” Николай Секулов направи пояснение, че издаването на инвалидни стикери е съобразено с европейска директива и е на база закона. „С налагане на това ограничение всеки един инвалид в община Сандански, придобил инвалиден стикер, ще бъде засегнат от решението на Общинския съвет. Но в правомощията на съветниците е да гласуват „за” или „против” ограничаване на времето за паркиране на инвалидите. И дано то да не е в ущърб на инвалидите”, заяви Секулов.

Председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов поясни, че за паркиране на инвалидно място в наредбата не е записано, че ще бъде налагана санкция и че няма последващи действия. Като пример той каза, че ако инвалид просрочи паркирането си на обособено инвалидно място, то той не подлежи на наказателна мярка.

С мнозинство съветниците гласуваха паркирането на автомобилите с инвалидни стикери да бъде ограничено до 3 часа. Решението подлежи да бъде одобрено или оспорено от областният управител. Промяната е заложена в новата наредба за “синя зона” в Общинския съвет в Сандански. Според нея служители в община Сандански ще имат право да съставят фиш до 50 лева, като сумата от събиране на глобите ще влиза в общинската хазна, а не в държавния бюджет. Фишове над 50 лева се издават от служители на МВР. 

Годишният абонамент за паркиране в „синя зона” става 350 лева, при стара цена от 300 лв., за годишния абонамент цената е 1000 лв., досега тя бе 900 лева. За половин година абонаментът става 600 лева. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP