"Интимна връзка-60 дни" отива в Конституционния съд

10 Август 2023 | 08:47
2 коментара
Политика
България
Интимна връзка-60 дни отива в Конституционния съд

Сезират Коституционния съд за "интимна връзка – 60 дни“. Активът на ВМРО отправи искане към президента Радев да наложи вето над това недоразумение и промените в Закона за домашно насилие.

"При тълкуване на текста може да се има предвид и две лица от мъжки или две лица от женски пол. Много е неясно. Въпрос на тълкуване е какво са интимни отношения и те различават ли се от сексуалните отношения, чиято легална дефиниция е в Наказателния кодекс. Недоумение буди и поставеният срок от 60 дни. Кога и как ще се удостоверява този срок? Кое се брои за възникване на интимна връзка по смисъла на ЗЗДН", питат от патриотичната организация.

Тримата лидери на ВМРО настояват за ясна позиция от президентството, защото текстовете създават поле за неясна практика и тълкуване.

„При разширително тълкуване на така написания текст е възможно да се допусне, че се прилага предвидената в закона защита и по отношение на насилие между две физически лица от мъжки пол, както и две физически лица от женски пол“. Прилагаме пълния текст на писмото:

"Уважаеми г-н президент, Народното събрание в едно свое заседание гласува на първо и второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. С гласуваните промени се въвежда ново понятие за правния мир, а именно „интимна връзка“. Дефиницията на интимна връзка обаче е направена доста набързо, сякаш в отговор на натрупано социално напрежение и в отговор на уличен натиск и вместо да регулира обществени отношения, ще създаде правен хаос при прилагането на тази норма. По същество считаме, че тази норма не съответства на чл. 9 от Закона за нормативните актове, защото не е написана на разбираем език. Създава противоречия и възможност за различно тълкуване в съда, което вероятно е далеч от идеята на законодателя.

 

Въпрос на тълкуване е какво са интимни отношения и те различават ли се от сексуалните отношения, чиято легална дефиниция е в Наказателния кодекс. Недоумение буди и поставеният срок от 60 дни. Кога и как ще се удостоверява този срок? Кое се брои за възникване на интимна връзка по смисъла на ЗЗДН?

Още по-широко тълкуване може да се направи за това дали законодателят има предвид единствено отношения между мъж и жена, или при разширително тълкуване на така написания текст е възможно да се допусне, че се прилага предвидената в закона защита и по отношение на насилие между две физически лица от мъжки пол, както и две физически лица от женски пол. Според нас в така приетите промени не се упоменава изрично, а се предполага възможност за тълкуване в съдебната система, което ще доведе до противоречива съдебна практика.

Поради горното Ви призоваваме да упражните правомощията си по чл. 101 от Конституцията на Република България и да върнете за ново разглеждане гласуваните изменения в ЗЗДН.

Добавени коментари

А ние от Кръстилци шо да кажем... публикува:
10 Август 2023 | 12:22
Е-е-ех! Пълно е с откачени селски недоразумения!
Мердие Осман публикува:
10 Август 2023 | 11:07
Хора от община Якоруда, разберете, че има тайна новият кмет да остави на същите постове в общината Беда, Магда и Карафеиз .. Това е недопустимо. Бъдете будни, а не в кома, в която вече 20 г ви държат. Не позволявайте ПРОМЯНАТА, да стане ПОДМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP