Интервю с Васил Щерев, кандидат за общински съветник от коалиция „ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД“: „Бъдещето на Благоевград зависи от нас“

22 Октомври 2015 | 15:36
0 коментара
Общество
Интервю с Васил Щерев, кандидат за общински съветник от коалиция  ЗАЕДНО ЗА БЛАГОЕВГРАД :  Бъдещето на Благоевград зависи от нас

 

Визитка:

Васил Щерев е 23-годишен. Сродното си образование завършва в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“. Получава висше образование във Виена в Американски университет със специалност „Бизнес администрация“ и основна насоченост „Финанси и мениджмънт“. По време на обучението си участва в студентската асоциация SGA. В момента работи в международна компания „Mondelez International“, с представителство в София. Има опит в управлението на европейски  проекти. Семейството му управлява болница „Пулс“.

 

  1. Г-н Щерев, да започнем от там - Вие сте само на 23 години - възраст, в която Вашите връстници почти не се интересуват от политика. Кое Ви мотивира да се кандидатирате за общински съветник?

Нали знаете старата българска поговорка: „Крушата не пада по-далеч от дървото.“ Израснал съм в семейство, в което сядаме да вечеряме заедно с новините. Наскоро чух реплика: „Метнал се е на дядо си“, очевидно свързвайки ме с дядо ми Васил, когото много хора познават и който е бил освен ръководител на предприятия, и народен представител. Майка ми още като ученичка е започнала да пише статии по теми, които са вълнували връстниците й, а като студентка в Софийски университет е била доста активна по стачките в началото на 90-те години. Братовчедка ми Лили, понастоящем студентка по право в Университета в Бърно, също се изявява и включва в обществени и благотворителни мероприятия. При такива роднини имам ли избор да бъда пасивен?! Желанието ми да се включа в обществените дела е очевидно унаследено, а образованието, което имам, ми дава добра основа за това.

  1. Завършил сте висшето си образование в реномиран университет в чужбина, но за разлика от много млади българи, сте избрал да се върнете и да работите в България. Защо не останахте във Виена?

Никога не съм имал нагласата да оставам в чужбина. Мисля, че човек си тежи на мястото, а моето е в България. Тук е семейството ми, приятелите ми. Тук се чувствам у дома. Виждам много неща, които не харесвам, но мисля, че от нас самите зависи да направим страната си едно по-добро място за живеене. В университета имах приятели от Сърбия, Румъния – всички бяха там с идеята да се завърнат по родните си места. И това според мен е правилният път.   

  1. Споменахте семейството си. Не  е тайна, че Вашата фамилия управлява болница „Пулс“. Защо не се насочихте към семейния бизнес, а решихте да потърсите мястото си в политиката?

Свободата да започнеш от начало, на най-ниско ниво, ти позволява да поемаш рискове и да бъдеш креативен. Това е трудно постижимо, когато се опитваш да надграждаш вече развит бизнес. От друга страна, научил съм доста от родителите ми и има какво още да науча, но, според мен, за да вземаш правилните решения в живота, трябва да се сблъскваш с различни хора, с различни начини на мислене, а къде по-добро място да ги срещнеш от общинския съвет.

  1. Какво от това, което видяхте по време на обучението си във Виена, може да бъде приложено и в Благоевград?

Част от обучението ми се състоеше в разглеждане на реални примери, случващи се в момента в Западна Европа и Америка. Разглеждахме какви избори са правили, успешни и неуспешни, и анализирахме защо нещата са се развили по този начин. Имали сме и предмети, които се фокусират върху развиващите се пазари в Източна Европа, където сме разглеждали защо дадена насока би била грешна или неправилна, имайки предвид културата ни. За да се постигне най-проспериращо развитие, идеята не е да следваме стъпките на вече развитите страни, а да изградим собствена пътека, която се съобразява откъде идваме и какво искаме да постигнем.

И да го направим с търпение, доверие един към друг и уважение към традициите ни. През септември миналата година посетих Деня на отворените врати в кметството на Виена. Това е един ден в годината, в който всеки може да влезе и да разговаря с хората от администрацията и разбира се, с кмета и общинските съветници. Направи ми впечатление какво внимание се обръщаше на инициативи, насочени към включване на повече хора в реализирането им. Да ангажираш вниманието на отделния човек с проблемите на общността и да чуеш неговото мнение – това е много труден, но важен процес. Бях впечатлен. И ако хората ми повярват, ще работя за това.

  1. Защо гражданите на Благоевград трябва да подкрепят Вашата кандидатура за общински съветник?

Защото съм млад и необременен. Защото смятам, че най-важното в работата на един общински съветник е благоденствието на общината и гражданите. Защото искам да покажа, че ние – младите хора на Благоевград сме тук и ни пука за това, което се случва в родния ни град.

Добавете Вашия коментар

TOP