Интересът към обществените поръчки в Петрич секна!

28 Юни 2019 | 18:19
1 коментара
Общество

Обединение „ВКС Хидропроектиране Петрич“ ДЗЗД поема аварийното бетониране на дерето, минаващо през средата на петричкото с. Марикостиново. За обливането на стените с бетон обединението ще получи 1 054 966,87 лв. без ДДС, или 1 265 960,24 лв., което е само  с 11 000 лв. под прогнозната стойност.

Консорциумът бе създаден специално за кандидатстване по тази обществена поръчка от 3 фирми: „Хидрострой“ ООД, Перник – строителна фирма с управител членът на Изпълнителното бюро на Камарата на строителите в България Таня Каменова, и бургаските „Водоканалстрой – Костов“ ЕООД на инж. Димитър Костов и „ВиК Инфраструктурно проектиране“ ЕООД на Ивайло Костов, които редовно си партнират при изграждане на ВиК съоръжения в цялата страна.

Въпреки апетитната стойност на поръчката, консорциумът бе единственият кандидат и я спечели с максималния брой от 100 точки. За тази сума той трябва да направи геодезическо заснемане на прилежащия терен, да изготви за 30 календарни дни инвестиционен проект, да го съгласува с община Петрич и през следващите 150 дни да залее дерето с бетон.

Благоевградската „Растер юг“ на Радослав Костов и Антон Муртов пък поема ремонта на детски градини “Звънче” и „Здравец“ в Петрич, градината в с. Кулата и на петричкия Обединен детски комплекс. В освежаването на сградите фирмата ще извърши срещу 87 950 лв. с ДДС. И тук конкуренция нямаше – „Растер юг“ единствена подаде оферта.

При същата схема бе разиграна и поръчката за ремонт на Клуба на пенсионера в с. Кърналово. Отново един кандидат – „Анкер груп“ ЕООД на Стойко Назъров от с. Първомай, прояви интерес към нея, без излишни усложнения бе обявен за победител и сега се очаква да вложи отпуснатите от общината 40 000 лв. и да приведе в ред помещението за 60 календарни дни. Специално този ремонт обаче се очертава да бъде гледан под лупа заради февруарската сесия на местния ОбС. Тогава съветникът от ВМРО Стоян Божинов предложи сумата за ремонта да бъде намалена от 40 000 лв. на 10 000 лв., защото става въпрос за преместване на оборудването от клуба, помещаващ се в сградата на РПК-то, в ново помещение в читалището. Мотивът на Божинов бе, че това ще е най-скъпият ремонт в историята на петричките пенсионерски клубове, за които обикновено се отпускат по 15 000-20 000 лв. Предложението му тогава обаче не бе прието и сега кърналовските пенсионери с право могат да очакват след 2 месеца суперлуксозни условия, в които занапред ще се събират, за да играят табла.

По другите 2 позиции в последната обществена поръчка – първата за вътрешен ремонт на читалище “Братя Миладинови – 1914” в Петрич и ремонт на залата за танци в кв. „Дълбошница“, а втората – за доставка и монтаж на 17 съоръжения за игра в детските градини на общината, не се намери и по един кандидат, което принуди кмета Димитър Бръчков да ги прекрати.

Тенденцията да се явява най-много по един кандидат за строителен обект в Петрич се забеляза в началото на тази година и ако се запази, няма да има никаква конкуренция и за обявените на 25 и 26 юни поредни 2 обществени поръчки – за рехабилитация на улици в с. Първомай и изграждане на физкултурен салон към СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Първата е с прогнозна стойност 1 134 412.95 лв. без ДДС, а за физкултурния салон общината е заделила 454 632.32 лв. без ДДС, с които трябва да се изгради едноетажна постройка с площ 737,4 кв.м, с места за зрители по периферията на игрището и топла връзка към школото, в която ще има 2 тоалетни.

Очебийната липса на кандидати за строителните обекти в община Петрич има 2 възможни обяснения: според по-малко вероятното фирмите са затънали в поръчки и нямат хора и техника, за да поемат повече обекти. Много по-вероятното обяснение пък е, че  собствениците им предварително се разбират кой за кой обект ще играе, за да може да бъде прибрана максималната прогнозна цена на поръчката.Струма

Добавени коментари

Срам публикува:
29 Юни 2019 | 08:03
мистър бръч ще има гърч

Добавете Вашия коментар

TOP