Интересни дискусии за история и религия в първия ден на „Симитлия - от Древността до наши дни”

31 Юли 2015 | 19:19
0 коментара
Общество
Интересни дискусии за история и религия в първия ден на  Симитлия - от Древността до наши дни”

Втората студентска научна експедиция „Симитлия - от Древността до наши дни” ще стартира утре на 1 август. Тържествено откриване на експедицията ще се състои в заседателната зала на Общинска администрация Симитли.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов  и неговият екип ще приветстват  всички участници и гости за добре дошли на територията на общината. „Община Симитли,  винаги е готова да подкрепи  подобен вид инициативи, а и всичко, което е положително и насочено към младите хора, защото мисля, че това е наше задължение“, коментира кметът Апостолов. Утре денят ще започне с представяне на резултатите от първата експедиция, която се проведе 2014 година, след това участниците в тазгодишната експедиция ще открият официално „Симитлия- от Древността до наши дни”- 2015г.

Програмата за деня ще бъде осеяна от дискусии и семинари  на много теми: „Войнишката история – все още живата история“ с участието на всички студенти.

Дискусия върху словата на местните люде „Немците се държаха по-добре с нас отколкото руснаците...” Разглеждане на немския мост.

Дискусия върху два типа книжнина: етноложкият поглед на Васил Кънчов и този на Димитър Гаджанов. Търсене отговор на въпроса: Какво се случи в Симитли от 1913 до 1916 г. и защо Гаджанов по време на „Голямата война” написа, че Симитли е една развалина?

Посещение на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ (Симитли) в търсене ликовете на мъчението и страданието по стенописите като мотив, сформиран иначе още в Тъмните векове: за „старата религия”, „новата религия“ и за сблъсъка между „каноническо християнство” и „народно християнство” .

След обяд откриващият ден ще продължи със семинар: Що е история, къде може да се регистрира история и има ли Симитли история? Сблъсък на парадигми – на историка, на студента, на ученика и изкачване на средновековната крепост над Симитли – в Горно Ораново, по стъпките на екопътека, направена от студенти и граждани на 30 август 2014 г.

Добавете Вашия коментар

TOP