ИНТЕРЕСЕН ТЪРГ В БЛАГОЕВГРАД! Бизнесмени наддават сами със себе си за общинска нива под кв. „Грамада”

21 Ноември 2018 | 17:35
0 коментара
Общество

Бизнесмени наддаваха срещу себе си на търг за отдаване под наем на общинска земя в Благоевград. Обект на изключителния интерес бе нива от 639 кв.м в местността Чикуто под квартал „Грамада“, която заедно с други земеделски земи бяха пуснати за наемане за следващите 10 г. Началната годишна аренда бе 11,50 лв. на атрактивната заради местоположението си нива.

Четирима бяха участниците, закупили тръжни книжа за нея – Александър Петров, Веселин Христов и Красимир Владимиров, който стопанисва популярното заведение  „Ноар“ в новия парк покрай река Бистрица по протежението на ул. „Даме Груев“, и фирма „Техногруп 6“ ООД, в която като съдружници са пак част от кандидатите – Александър Петров и Красимир Владимиров плюс Емил Георгиев, Красен Кадийски, Илко Илчев и Красимир Ангелов. „Техногруп 6” според  регистрите е регистрирано през 2012 г. с дейност – лаборатории за биомедицински изследвания. Най-ниската цена като частно лице предложи собственикът на „Ноар“ – 14 лв., най-високата оферта бе 25 лв. за годишен наем от „Техногруп 6“ ООД.

Без драма протекоха останалите наддавания за земеделски площи. 3 дка в местността Орлова чука нае за 10 г. Александър Аспарухов и ще плаща годишно по 60 лв. наем на общината. Баща му Сотир Аспарухов в ролята на конкурент предложи 55 лв., при начална цена 54 лв. без ДДС.

„Осем години работих в Гърция, гледах дръвчета и сега, като се върнах, искам да продължа да се занимавам с това“, обясни Александър. Той планува да засади череши на наетата площ, като идеята му е след време да увеличи овощната градина двойно.

Също с овощарство смятат да се занимават Лилия Чонева и Илия Ангелов, които живеят заедно. Двамата се явиха като конкуренти за нива от 1155 кв.м в местността Дома в землището на с. Делвино и я наеха за 25 лв. на година. „Досега не сме се занимавали с овощарство, но аз имам опит в тази област покрай родителите ми, които отглеждат дръвчета“, обясни дамата и допълни, че идеята им е да засадят площта с череши и сливи.

Бившият кмет на с. Церово Румен Виранов и синът му наддаваха за ливада от 4904 кв.м в землището на  родното си село и с оферта 55 лв. я нае младият Виранов. Той коментира, че най-вероятно ще сее жито на нея, тъй като имат животни и семейството му се занимава със земеделие. „Не става само със заплата, човек няма как да живее нормално, ако няма и допълнителна работа“, обясни младият мъж инициативата си.

7376 кв.м нива в местността Реката на с. Лешко взе за 45 лв. на година Спаско Ролев, след като конкурентът му Методи Новоселски даде оферта от 40 лв. Радослав Крумов и Димитър Таушански надаваха за две ниви в с. Дъбрава, една в местността Бобови ниви с площ от 987 кв.м, другата в местността Бачийщето с площ близо 3 дка. По-малката нае Таушански за 15 лв. на година, а по-голямата Крумов, който ще плаща по 45 лв. на общината.

Седемнайсет общински ниви, ливади и изоставени лозя останаха без стопанин, тъй като на вчерашния търг нямаше мераклии да ги обработват. Те ще се разиграят на повторни търгове след 2 седмици.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP