Инспектори под прикритие щурмуват търговските обекти в Банско

19 Ноември 2019 | 09:45
0 коментара
Бизнес

Инспектори под прикритие ще започнат проверки в търговските обекти в Банско, съобщават от  Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Този метод  давал своите добри резултати за установяване на нарушения и вече се е превърнал в традиция за родните курорти, разказаха още от Комисията.  Работи се на принципа таен клиент влиза в заведение, ресторант или семеен хотел и извършва ползване на услугите. Така регистрира дали има проблеми или не.

Целта  е да се види в реални условия как функционира съответният обект и там, където има някакво нарушение, вече след легитимация и извършване на пълна проверка, включително и документална, ще бъдат налагани санкции“, обясни шефът на комисията Димитър Маргаритов. Той  припомни, че за административни нарушения глобите са от 500 до 3000 лв., а за нелоялни търговски практики, изразяващи се в заблуждаваща информация спрямо потребителите или спестяване на важна такава – до 30 000 лв. при първоначално и до 50 000 лв. при повторно нарушение.

Започваме с проверки на местата за настаняване и въобще на всички онези обекти, в които в миналите периоди сме установили някакъв тип нарушения – било свързани с проблеми с категоризацията, било с нелоялни практики от типа „обещано, но неизпълнено“, съобщи още председателят.

Всичко това е необходимо, за да сме спокойни, че обектите са готови да посрещнат туристите. А инспекторите ще го направят още преди разгара на зимния сезон както в Банско, така и в другите ни зимни курорти.

Също така съвместно с Министерството на туризма, както и с Държавната агенция за метрология и технически надзор ще се извършват проверки по отношение на съоръженията в ски пистите и в ски зоните. Ще се проверяват и самите ски писти за наличието на информационни табели, обозначаващи категорията на съответната писта и необходимата информация с цел безрисковото използване на съоръженията. А контролният орган може да спре предоставянето на подобна услуга, ако установи, че е опасна.

И търговците обаче тарикатеят, те пък имат тайни тетрадки и файлове със снимки на редовно проверяващи инспектори. Тайните досиета със снимките се ползват през лятото на морето и през зимата в зимните курорти. Търговците забелязали,че горе-долу едни и същи инспектори правят проверките.

Добавете Вашия коментар

TOP