Инспектори „под прикритие“ от НАП искат запачатване на фабриката за пелети при с. Кърналово,

10 Януари 2023 | 04:38
0 коментара
Бизнес
Инспектори  под прикритие  от НАП искат запачатване на фабриката за пелети при с. Кърналово,

Фабриката за пелети в близост до зеленчуковата борса при петричкото село Кърналово да бъде запечатана. Разпореждането е на контролния орган в ЦУ на НАП, след като данъчни инспектори „под прикритие“ пазарували оттам 5 пакетирани чувала с пелети за огрев – клас А1, на обща стойност 63.75 лв., но не получили нито фискален бон, нито бележка от кочан с ръчни касови бележки. За констатираното нарушение на собственика на фабриката – фирма „Мултитруп“ ООД с управител Юлия Кондакова, е наложена принудителна административна мярка – запечатване на производствената база и забрана за достъп до нея за 14 дни, като в заповедта е определено, че това трябва да стане днес, 9 януари 2023 г.

Фабриката за пелети обаче няма да бъде затворена и ще продължи да работи, тъй като Административен съд – Благоевград отмени разпореждането на ЦУ на НАП за предварително изпълнение на принудителната административна мярка след жалба на петричката фирма.

Според съдия Димитър Думбанов жалбата е основателна, тъй като липсват конкретни съображения за предварителното запечатване на обекта, което се прилага, за да бъде предотвратено настъпването на вреда, която да е значителна или труднопоправима за бюджета. В случая не е така, защото не се цели събирането на данъчни задължения. Напротив, запечатването на обекта неминуемо ще доведе до намаление на приходите на дружеството, които да обезпечат плащането на публичните му задължения и неминуемо ще затрудни дейността му. Наред с това към момента дори не е издадено наказателно постановление, в което да е определена имуществена санкция на дружеството, която ако бъде изплатена, принудителната административна мярка се прекратява. Съдия Думбанов счита, че разпореждането на НАП за предварително изпълнение е незаконосъобразно и го отменя. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Фабриката за производство на пелети периодично провокира недоволството на жителите на петричкото село Кърналово и търговците на борсата. През зимата на 2020 г. започна събиране на поредната подписка, в която се твърдеше, че ги обгазяват. Искането на хората беше затваряне на предприятието или монтиране на филтри за пречистване на въздуха.  

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Стума

Добавете Вашия коментар

TOP