Инж. Венелин Трошанов: Всички кандидати за кмет обещават на хората проекти, инвестиции и работа без да са наясно какво предстои за следващия кмет, който и да е той, когато седне на стола.

13 Октомври 2023 | 18:53
0 коментара
Политика
Благоевград
Инж. Венелин Трошанов: Всички кандидати за кмет обещават на хората проекти, инвестиции и работа без да са наясно какво предстои за следващия кмет, който и да е той, когато седне на стола.
Изграждането на индустриална зона няма да реши проблемите на общината с работните места, а стимулирането на малкия и среден местен бизнес. Общината обаче може да осигури благоприятна среда за създаване на малък и среден бизнес, а не непременно да прави от хората „евтина работна ръка“ в заводи. Не давайте празни обещания на хората в Благоевград.

Бъдете честни пред тях и пред себе си, дължите го! Не спекулирайте с индустриалната зона и откриването на множество работни места. Защо никой от кандидат кметовете не говори за местния бизнес, който така или иначе работи в Благоевград, въпреки липсата на обособена индустриална зона? Защо никой не попита какво всъщност искат да работят младите хора? Този призив към колегите си направи кандидатът за кмет на Благоевград – инж. Венелин Трошанов. Инж. Трошанов коментира, че не изграждането на зоната ще реши проблемите на общината с работните места, заплата и работна ръка, а стимулирането именно на малкия и среден бизнес.

Според Трошанов това, че се създават хипотетично 2000 работни места в заводи, не значи, че младите хора ще бъдат работници в тях, а напротив, те отново ще предпочетат София, Варна, Пловдив, чужбина за развитието си. Общината обаче може да им осигури благоприятна среда за създаване на малък и среден бизнес, а не непременно да прави от хората „евтина работна ръка“ в заводи. Инж. Трошанов бе категоричен, че ще разговаря с инвеститори, избрали Благоевград, че зона трябва да има, но преди това трябва да се обърне внимание на двигателя на икономиката в града – на бизнеса в различните му сфери. Няма да позволя на който и да било инвеститор да използва съгражданите ми за евтина работна ръка!, коментира той.

На свикана от него пресконференция, инж. Трошанов коментира неинформираността на кандидатите за кметове на Благоевград, обявили гръмко създаването на индустриална зона и разкриването на хиляди работни места в програмите си. Никой от кандидатите явно не е запознат със стратегически важните документи, които всяка една община разработва за даден период. Всяка Община трябва да изготви, да има стратегически план, в който са посочени така наречените „средносрочни“ проекти, които трябва да бъдат реализирани. Такъв стратегически документ е План за интегрирано развитие на Община Благоевград.

Според него всички кандидати за кмет не са се запознали с ПИРО, но обещават на хората проекти, инвестиции и работа без да са наясно какво предстои за следващия кмет, който и да е той, когато седне на стола. Според ПИРО Община Благоевград трябва да инвестира колосалните 880 млн. лв. в изграждането на прословутата индустриална зона. Общината обаче трябва да отдели от собствения си бюджет цели 44 млн. лв., а други 660 млн. да бъдат финансирани от ЕС. Това директно поставя данъкоплатците в роля на инвеститори, а именно от данъците на благоевградчани ще се финансират проектите, заложени в ПИРО. Защо Планът трябва да се изпълни, защото така повелява законът.

Всички проекти, заложени в ПИРО, са в срок на изпълнение от 2021 г. до 2027 г. Тоест остават 4 години, точно колкото един кметски мандат, в които трябва да бъдат „налети“ в общината милиардите – част от които Общината самата да осигури, а останалата – да „дойдат“ от Европа и по национални програми. Според написаното в ПИРО на Община Благоевград, всяка година до 31 март кметът трябва да докладва пред Общинския съвет какво е направено от Плана и какво ще бъде направено в следващата година. Такъв доклад липсва от 2023 г., посочи Трошанов.

Тоест Общината е нарушила нещо, което самата тя е записала, че трябва да изпълни. ПИРО е в обем от 240 страници. След изготвянето му през 2021 г., в което е участвал самият инж. Трошанов като заместник-кмет, е последвала промяна от екипа „Стоянов“. В нея доста от заложените проекти са със завишени почти стократно стойности, също така са добавени и проекти, които звучат меко казано екстравагантно. Политиката като цяло на ЕС е да се намали корупцията във всички нива на управление и в самите страни членки.

Представяте ли си каква обаче би била реакцията на хората от Европа, когато Община Благоевград пожелае 660 млн. лв. за изграждане на индустриална зона, в която се включва един терен с наличие на ВиК-инфраструктура, електричество и транспортна инфраструктура. Нима няма да се усъмнят, че става дума точно за корупционна схема за източване на средства?! За сравнение: предложеното от предишния екип местоположение за индустриална зона бе оценено на 10 млн. лв., каза инж. Трошанов. Според Плана са заложени 295 млн. лв. за изграждане на високотехнологичен парк, 160 млн. лв. за изграждане на завод за соларни панели, 219 млн. лв. за изграждане на термо (СПА) зона, 342 млн. лв. за изграждане на еко курорт в района на Картала, 100 млн. лв. за кино център в село Хърсово, в което живеят около 100
TOP