Инж. Венелин Трошанов: Спекулацията с индустриалния парк в Благоевград е голямата игра на политиците

04 Октомври 2023 | 12:26
0 коментара
Политика
Благоевград
Инж. Венелин Трошанов: Спекулацията с индустриалния парк в Благоевград е голямата игра на политиците
Коментар на инж. Венелин Трошанов-независим кандидат за кмет на Благоевград относно спекулацията с бъдещия индустриален парк в Благоевград.

Загрижеността на кандидат кметовете на Благоевград за икономиката на града, спекулата с (многобройните) работните места, индустриалните (1,2,3 на брой) зони, миграцията на младите хора, обещанията, решенията и изпълнимостта им на вчерашния изключително безпристрастен дебат по националната телевизия, предизвикаха истински политически хаос сред благоевградчани. Припомнихме си голям период от време - от преди 30 години, та чак до днес. Впоследствие съвсем естествено се появиха публикации, подкрепящи този или онзи кандидат, забравяйки угодно, че основната тема е бъдещето на един град и неговите жители.

Социологическото проучване (както и анкета проведена по телефона с 400 души от града) определи важните теми за благоевградчани, на които кандидатите се хвърлиха освирепели в обвиненията си един към друг. Очаквах секундантите да влязат в нюзрума, по естествен и не режисиран сценарий.

Защо пиша всичко това, уважаеми благоевградчани? Защото спекулациите и манипулациите достигнаха своя връх, докато един град умира, раздиран от обвинения и оправдания. Истината? Истината е само една!

Провокиран от изказванията на опонентите и най-вече на г-н Илко Стоянов, че вече имаме разрешение за строеж на индустриален парк, в района на бившите казарми, реших да напиша какви са стъпките за тази дългоочаквана и дълго обещавана процедура, заложна във всички предизборни програми. Стъпките за създаване на индустриален парк, съгласно Закона за индустриалните паркове, Указ №84, приет от 44-то Народно събрание на 25.02.2021г., /https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=156334 /, са следните:

(1) Първа стъпка е Предложение и решение за създаване на индустриален парк.

(2) Втора стъпка е избор на оператор на индустриалния парк.

(3) Трета стъпка е вписване на индустриалния парк и на промени в регистъра на индустриалните паркове.

(4) Четвъртата стъпка е изграждане на индустриален парк. 4.1. дейности по изграждане (устройствено планиране и инвестиционно проектиране). 4.2. разрешение за строеж. 4.3. същинско изграждане. (5) Пета стъпка е експлоатация и ползване на Индустриален парк. По думите на Илко Стоянов, Община Благоевград е стигнала в процедурата по изграждане на Индустриален парк до етап 4.2. – разрешение за строеж.

Съгласно чл. 5, ал.5 от ЗУТ /Закон за устройство на територията/, разрешенията за строеж трябва да бъдат публични, а такъв регистър от началото на 2023г. липсва на сайта на Община Благоевград. От вчера Стоянов поде инициатива да обявява разрешенията за строеж на стената си в социалните мрежи. Разрешението за строеж на Стоянов за Индустриален парк е издадено на 14.06.2023г., а предложението за създаване на Индустриален парк към Общински съвет Благоевград е на 25.08.2023г. (Решение № 413/Протокол №11 на ОБС), т.е. два месеца и половина по-късно. Съгласно Закона за индустриалните паркове, първата и основна стъпка е Предложение и решение за създаване на индустриален парк, а не както в настоящия случай два месеца по-късно!!! Трета стъпка - вписване на индустриалния парк и на промени в регистъра на индустриалните паркове, липсва. https://www.mi.government.bg/register/registar-na-industrialnite-parkove-po-chl-21-1-ot-zakona-za-industrialnite-parkove/ /линк към Регистъра на индустриалните паркове по чл. 21. (1) от Закона за индустриалните паркове/. В Закона за индустриалните паркове, съгласно чл.31, ал.1 е записано, че дейности по изграждане (устройствено планиране, инвестиционно проектиране) на Индустриален парк може да се извърши след вписване на парка в Регистъра на индустриалните паркове, което вписване към настоящия момент липсва. В настоящия случай тези дейности по изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива, включващ в себе си устройствено планиране и инвестиционно проектиране, е приет с Решение № 230 на ОБС Благоевград, съгласно Протокол № 6 от заседание, проведено на 28.04.2023г.

Съгласно Закона за индустриалните паркове ние НЕ можем да започнем процедура по изготвяне на ПУП, а още по малко да имаме разрешение за строеж, преди вписването в Регистъра на индустриалните паркове, което вписване липсва!!! В чл. 27 от Закона за индустриалните паркове много ясно и категорично пише, че при приемането на ПУП, кои точно членове от ЗУТ трябва да бъдат спазени, а именно: чл.108-109, чл.110, чл.112. В конкретния случай, видно от разрешението за строеж и Решение № 230 от ОБС Благоевград, ПУП за индустриален парк е изработен съгласно чл.134 от ЗУТ. С оглед на всички тези констатации, можем да обобщим, че разрешението за строеж е НЕЗАКОННО, по смисъла на Закона за индустриалните паркове. За да можем все пак да имаме законна индустриална зона, решението е едно! Следване на стъпките, съгласно Закона за индустриалните паркове.
TOP