Инж. Росица Димитрова, ВиК-Благоевград: Предвидени са инвестиции на стойност 4,173 млн. лв. за 2017 година

27 Декември 2016 | 14:46
1 коментара
Общество
Инж. Росица Димитрова, ВиК-Благоевград: Предвидени са инвестиции на стойност 4,173 млн. лв. за 2017 година

Предвидени са инвестиции на стойност 4,173 млн. лв. за 2017 година. Това каза на пресконференция инж. Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД – Благоевград.

По думите й за водоснабдяване са предвидени 1,702 млн. лв., за отвеждане на отпадъчни води – 1,236 млн. лв., за пречистване на отпадъчни води – 99 хил. лв., за обслужване на клиенти – 271 хил. лв., а за транспорт, администрация и информационни технологии са предвидени 865 хил. лв.

„За следващата 2017 година ще продължим да инвестираме пак в стратегическа водна инфраструктура, в съоръжения и мрежи. Доста амбициозна е програмата, която сме си поставили, предвид това че навлизаме в 5-годишния регулаторен период“, каза още тя.

Инж. Димитрова посочи, че активите вече са собствени и публични, предвид това, че е сключен договор и ВиК-Благоевград е избран за оператор за 15-годишен период от време. Тя уточни, че активите са публично държавни и публично общински, като ВиК разполага със съвсем малко активи.

По думите й инвестициите в собствени активи са на стойност 1,6 млн. лв., а и в публични са 2,573 млн. лв.

"Във ВиК-Благоевград работят над 530 човека като това е най-голямото предприятие в града", каза още инж. Димитрова и посочи, че не са планирани съкращения, тъй като трябва да се има предвид спецификата на работа и това, че се обслужват над 100 населени места, поради което няма как да няма хора, които да работят.

По думите й не се предвижда и разширяване на щата, въпреки факта че с подписването на договора през месец юни, още 30 населени места ще бъдат обслужвани от ВиК, като в момента текат процесите по тяхното прехвърляне.

Инж. Димитрова обясни, че тези места са на територията на общините Благоевград, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Якоруда.

Тя отбеляза, че освен населени места на ВиК-Благоевград ще бъдат прехвърлени и мрежи, както и пречиствателни станции, които са изградени по различни проекти, което означава че работата на служителите ще се увеличи значително.

"През последната година фирмите започнаха да чистят задълженията си и да плащат редовно", каза на пресконференцията още инж. Росица Димитрова и обясни, че недоборът на дружеството е 450 хил. лв., като ту се включва и фирми, и население.

По думите й се случва да има забавяния от една фактура от страна на големите фирми, но това е максимумът, като вече са наложени системните плащания.

Инж. Димитрова посочи, че по-голям проблем с плащанията създава населението, а не фирмите.

„Последният месец дори и в ромската махала в Благоевград, имахме длъжник с над 4 000 лв. задължение, но те дойдоха, сключихме споразумителни протоколи, започнаха да си плащат, и смея да кажа, че хората вече започнаха да осъзнават своите задължения. Може би е имало проблеми с комуникацията с хората и това, че са оставени да не плащат, но пък вече ги каним на срещи и правим всичко възможно, за да се дисциплинират“, допълни тя.

Според нея когато дружеството показва сериозно поведение, отсрещната страна няма избор и плаща сметките си редовно.

Такса водоползване трябва да бъде връщана по някакъв начин, за да може да бъде използвана за инвестиции.

Тя обясни, че миналата година с решение на Министерски съвет е прието печалбата на водните дружества да бъде реализирана в инвестиции, но притеснителното е, че относно такса водоползване Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция са предложили тя да бъде увеличена.

Според нея подобно увеличение не би било редно с оглед на това, че ВиК-Благоевград плаща годишно над 700 хил. лв. такса водоползване. Инж. Димитрова допълни, че през 2015 и 2016 година са направени много сериозни инвестиции, но въпреки това има нужда от още техника.

„Ние обслужваме към момента пречиствателни станции за питейни води в Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча и Кочан, но при двете пречиствателни станции в Благоевград и Гоце Делчев е крайно необходимо да бъдат направени реконструкции. Те са много стари като съоръжения. Костват ни много средства, както и много усилия на нашите служители, за да можем да подаваме качествена вода на хората“, добави още тя.Фокус

Добавени коментари

Г публикува:
28 Декември 2016 | 14:57
Изключително умна и интелигентна е инж.Росица Димитрова! Поздравления госпожо, продължавайте все с това темпо ние Ви подкрепяме!

Добавете Вашия коментар

TOP