Инж. Юлий Сираков, ЮЗДП: Най-проблемите горски стопанства са Гърмен, Самоков, Ихтиман, Петрич и Разлог

11 Февруари 2017 | 20:28
1 коментара
Общество

Инженер Юлий Сираков, главен експерт „Опазване на горските територии” към Югозападно държавно предприятие в интервю за „Фокус“  уточни, че най проблемите горски стопанства са Гърмен, Самоков, Ихтиман, Петрич и Разлог.

Фокус: Инж. Сираков, стана ясно, че Югозападно държавно предприятие през 2016 година е задържало двойно повече дървесина. На какво се дължи тази успешна дейност от страна на предприятието?

Инж. Юлий Сираков: През 2016 година от страна на Югозападно държавно предприятие бяха издадени редица разпоредби и вътрешни указания, с които се подобри изцяло работата по опазването на горските територии от горските надзиратели. Първото нещо което беше направено е, че бе издадено указание за провеждането на 6-месечни ревизии. В Югозападно държавно предприятие работят 495 души по охрана на горите, на които са им поверени охранителни участъци и с издаването на тази заповед за провеждане на 6-месечни ревизии се изсветлиха всички нарушения, докато през изминалите години те просто не се показваха. Това е част от указанията и в сравнение с 2015 година разкриваемостта на нарушенията е много по-голяма.

Фокус: А всъщност какъв е броят на съставените актове на нарушителите в горите и бракониерство, които са били съставени от служителите на предприятието?

Инж. Юлий Сираков: 1595 броя са актовете, които са съставени от горските надзиратели за 2016 година, като мога да кажа, че през 2015 година са били 1121.

Фокус: В кои райони най-често се констатират нарушения? Кои са най-проблемите участъци?

Инж. Юлий Сираков: Най-проблемите горски стопанства са Гърмен в нашия регион Благоевград, Държавно горско стопанство Самоков, Ихтиман, Петрич, Разлог и така нататък.  

Фокус: По информацията която получаваме от предприятието през годините като, че ли най-сериозни проблеми ви създават хората от ромски произход в тези райони, които споменахте. Наскоро имаше и инцидент в Петрич. Какво правите по отношение на такъв тип нарушители и как може да се прекрати тази порочна практика от тяхна страна?

Инж. Юлий Сираков: От миналата година имаме подписано споразумение между Югозападно държавно предприятие и Национална полиция „Жандармерия“. В местата с концентриран голям брой на установени нарушения и там където има преобладаващо ромско население в помощ на нашите служители се отзова именно жандармерията. През изминалата седмица имаше един инцидент, в който при съвместна акция на Югозападно държавно предприятие и Национална полиция „Жандармерия“ бяха конфискувани 6 каруци и 1 автомобил натоварени с дърва за огрев. Тълпа от население от ромския квартал на град Петрич прави опит да отнеме конфискуваната дървесина и вещите, затова се наложи да възпроизведат изстрели от страна на жандармерията и служителите. Все пак ситуацията е била овладяна. Занапред това ще бъде практика – където има концентрация на нарушения ще се ползват услугите на жандармерията.

Фокус: А имате ли информация колко кубически метра е задържаната дървесина през 2016 година?

Инж. Юлий Сираков: Около 1000 кубика плътни, от които 780 кубика са плътни дърва за огрев. Това означава над 1500 пространствени кубика.

Фокус: Казахте, че сте въвели 6-месечена ревизия, но пропуснах да Ви попитам какви са нарушенията, извършени от служителите в предприятието, които констатирате и какви са приложените наказания спрямо тях?

Инж. Юлий Сираков: От страна на предприятието за абсолютно всички нарушения, които се констатират във връзка с някой от нашите служители сме безкомпромисни. Така например за миналата година има наказани с най-тежко наказание съгласно Кодекса на труда – уволнение при 6 души, при които сме констатирали нарушения в особен размер.

Фокус: Което е доста сериозно като бройка.

Инж. Юлий Сираков: Ами при 459 души, на които са поверени за охрана горски територии, 6 са наказани с уволнение. На 22 пък са съставени актове от Регионалната дирекция по горите и така нататък. Голям е и броят на служителите, които са с предупреждение за уволнение. В общи линии наистина работим усилено по посока вътрешен контрол.

Фокус: А колко са извършените проверки от страна на мобилните екипи на ЮЗДП през 2016 година?

Инж. Юлий Сираков: 904 автомобила са проверени през годината. Над 167 пък са проверките само по сигнали на граждани към централното управление на Югозападно държавно предприятие. Над 2800 пък са обажданията към единния телефон 112, на които служителите от мобилните звена и териториалните поделяния на предприятието са се отзовали и са реагирали. Благодарение на телефон 112 имаме много разкрити нарушения, за което ние благодарим на отговорните граждани.

Фокус: За финал на нашия разговор какво смятате да предприемете като допълнителни мерки през тази година, за да продължите добрата тенденция?

Инж. Юлий Сираков: Югозападно държавно предприятие се опитва да увеличи, да тушира напреженията там където има липса на дърва в десет, от населените места, в които се помещават административните сгради на горските стопанства и там, където евентуално могат да бъдат намерени площи ще бъдат направени централни складове и ще се продават дърва на местното население, за да могат хората свободно да си закупят дърва. Това е една от мерките там където се чувства, че има дефицит на дърва.

Добавени коментари

ЗНАМ публикува:
12 Февруари 2017 | 10:48
АЗ ЗНАМ ЧЕ ДОРИ ИМЕТО НЕ ТИ Е ЮЛИЙ.ЗАЩО НЕ КАЖЕШ КАК НАПРИМЕР СКРИХТЕ НЯКОЛКО ПЪТИ ДИРЕКТОРА НА ДГС БЕЛИЦА И НЕГОВИЯ ГОРСКИ.

Добавете Вашия коментар

TOP