Инициативен комитет инициира референдум за мястото на новия храм в Благоевград

16 Февруари 2021 | 16:40
2 коментара
Общество

Инициативен комитет от 7 благоевградчани на възраст от 29 до 54 г. задейства процедура за провеждане на референдум с единствен въпрос „Удачно ли е построяването на нов православен храм в района на кооперативния пазар на Благоевград“. Комитетът вече е внесъл документи в кметството за регистрация по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Идеята е на благоевградчанката Людмила Костадинова, която написа във фейсбук:

"Скъпи съграждани от община Благоевград, до кога ще бъдем безмълвни жертви на неадекватните решения на шепа управници?! До кога думата „ДЕМОКРАЦИЯ“ ще звучи за нас, като непостижима химера, а така жадуваното „НАРОДОВЛАСТИЕ“ ще блещука като неясна бледа искрица в мечтите ни?! Време е да излезем от дълбоката летаргия и най-после самите ние да станем господари на съдбата и града си. В нашите намерения, в нашите действия и решителност е силата ни, волята ни за достоен живот.
Може би някои от вас не знаят, но в българското законодателство е предвидено прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление / ЗПУДВМС/, чрез допитване до хората или т.н. референдум.На 15.02.2021г. от името на инициативен комитет с председател Людмила Костадинова /и членове на сдружение „Възродена България-Българско Национално Единение“/ беше внесено уведомление до председателя на ОбС и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум. За да се спестят средства същият може да се проведе в деня на вота за парламентарните избори.
Въпроса, който ще трябва да решим е „Удачно ли е построяването на новия православен храм да бъде в района на кооперативeн пазар-Благоевград?“. Преди всеки от вас да вземе своето решение нека се замисли върху следното:
1.Дали построяването на още една сграда в този район /пък било то и храм/ няма да ни отнеме и последните „глътки въздух“ в и без това презастроеният ни град?
2.Не е ли по-добре вместо още една „черквичка“ най-после да бъде построен един голям и грандиозен православен храм отговарящ на броя на населението и статута на един областен град? Не трябва ли да оставим след себе си нещо, с което да се гордеят и идните поколенията?
3.Редно ли е ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ да бъде изграден в люлката и символа на търговията-пазара?
Ако местният парламент наистина е солидарен с хората и се съобрази с „народната воля“,както е редно, защото общинските съветници са именно народни избраници, съществуват законови възможности да включи в този референдум и други наболели за обществото ни въпроси,като „Застрояването на парк Бачиново“ и “Необходим ли е нов кредит от 5 000 000 лв?“.
Нека всеки, който желае провеждането на такъв референдум, за да изрази своето съгласие или несъгласие по въпроса/сите,да се включи в събираната подписка.За да бъде проведено такова допитване е необходимо съгласието на минимум 20% от живущите/регистрирани е община Благоевград.
Местата,където ще се събирани подписите ще бъдат разгласени допълнително.Събирането им започва от 21.02.2021г.", завърши обръщението си Людмила Костадинова.

Добавени коментари

Гост публикува:
16 Февруари 2021 | 17:04
Защо е нова ПОСТРОЙКА, като другите са ПРАЗНИ?
КеремиТка публикува:
16 Февруари 2021 | 16:53
шамороса,евентоално,и тн.,все бисери от писаниците на КеремиТката.Не ставаш за "журналистка" ,объркала си се тотално.Призванието ти е друго ,да привиш свирки .Цял югозапад те позвама ,като такава .Минетчийка.

Добавете Вашия коментар

TOP