Инфлацията с рекорд за последните 24 години

16 юни 2022 | 17:50
0 коментара
Инфлацията с рекорд за последните 24 години

Годишната инфлация достигна рекордните 15,6%, показват официалните данни на Националния статистически институт към края на месец май.

Толкова висока инфлация не е имало от 24 години насам, след Жан-Виденовата зима. Това е най-високата инфлация за периода след хиперинфлацията от 1998 г. Покачването на цените вече е по-голямо дори и от инфлацията по време на световната финансова криза от 2008 г.

Високата инфлация изяжда парите на хората и фирмите в банките, които са на нулеви и дори отрицателни лихви. На всеки 1000 лв. в банка хората реално са загубили по 156 лв. през последните 12 месеца. Ако имате 10 хил. лв. в банка, заради инфлацията сте загубили 1560 лв. само за година.

Покачването на цените за­почна още през есента на миналата година, много преди войната в Украйна. Започването на войната само допълнително допринесе за повишаване на инфлацията в резултат на мерките, които бяха наложени срещу Русия.

Само за първите пет месеца на годината официалната инфлация е 9,1%, или приблизително колкото е планираното от правителството увеличение на пенсиите с актуализацията на бюджета. Но като се добави и инфлацията за месец юни, се оказва, че предлаганото увеличение на пенсиите дори няма да покрие инфлацията за полугодието. Тъй като идеята е пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а ковид добавките от 60 лв. да станат част от пенсиите, но тези пари пенсионерите получават и сега, реално пенсиите се предлага да нараснат от 1 юли с между 8,6% и 9,6%.

В рамките на последните 12 месеца храните са поскъпнали с 22,7%, показват данните на НСИ. А храната има най-голям дял в разходите на домакинствата. От основните храни най-голямо е поскъпването на маслото и олиото – с повече от 41%, а на второ място по покачване на цените са хлябът и зърнените храни – с над 30%. С над 25% са поскъпнали зеленчуците, както и млякото и млечните продукти. Поскъпването на всичките тези храни започна още от есента на миналата година, много преди войната в Украйна. Но през последните месеци покачването на цените става по-бързо и съответно по-осезаемо за джоба на потребителите.

При нехранителните стоки най-голямо е поскъпването в рамките на година на газа – с близо 150%, и на горивата за коли – с над 51%. Това води до покачване на цените в сферите, където използват много горива. Но забавянето и недостатъчният размер на компенсациите за бизнеса за скъпия ток доведоха до покачване на цените и в сфери, които не зависят съществено от стойността на горивата. Например услугите за ремонти на дома и услугите във фризьорските салони са поскъпнали с над 20%. При услугите, свързани с развлечения и спорт, покачването на цените е с повече от 15%, показват данните на НСИ.

През месец май спрямо предходния месец най-голямо е поскъпването на картофите – с 14%, хляба – с 9,4%, рибата – с 8,2%, морковите и цвеклото – с 5,7%, и захарта – с 5,3%. При нехранителните стоки метанът за коли е поскъпнал с 11,2%, а дизелът с 5,1%.

Хората с ниски доходи дават по-голям дял от парите си за храна

Личната инфлация на много домакинства е над 20%

Поскъпването се усеща различно

Инфлацията се усеща по различен начин според размера на доходите.

Цените на повечето стоки и услуги нарастват, но поскъпването се усеща по различен начин от отделните домакинства според това какви са доходите им и за какво харчат парите си. За голяма част от българските домакинства личната инфлация вече е над 20%, става ясно от калкулатора на НСИ, чрез който всеки може да пресметне каква е неговата инфлация.

Например да вземем семейство от двама родители с едно дете, които получават заплати от по 800 лв. след данъци. Техният доход за година е около 19 260 лв. и дават парите си само за най-необходимото. Всеки месец дават да храна по 600 лв., за алкохол 50 лв., за дрехи и обувки 100 лв., за парно 100 лв., за вода 20 лв., за ток 80 лв., за лекарства 50 лв., за бензин 200 лв. и за телефони 30 лв. Освен това за цялата година заделят 3000 лв. за две седмици почивка, 1000 лв. за ремонт на колата и 500 лв. за ремонт на дома.

За това семейство инфлацията е над 20%, показва калкулаторът на НСИ. Причината за това е, че това семейство няма големи доходи и харчи всичките си пари за най-основните стоки и услуги, които са поскъпнали най-много.

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес: Трябва да бъдат овладени галопиращите цени

Инфлацията няма да бъде овладяна с предлагания пакет от мерки. Той е антикризисен и по-скоро социален. Антиинфлационни мерки би трябвало да бъдат предложени възможно най-скоро и то в един по-далечен хоризонт, а не в рамките на шест месеца. Необходими са мерки, за да бъдат овладени галопиращите цени, не само на енергоносителите, а и на разходите, свързани с възнагражденията. Следва да бъде разбрано едно – когато инфлацията не се овладее, следва по-голяма инфлация.

Източник: Труд


Добавете Вашия коментар!