Инфлацията изяде 12 хляба от трапезата

22 Март 2022 | 11:16
0 коментара
Бизнес
Инфлацията изяде 12 хляба от трапезата

Общо 10 килограма или около 12 хляба изяде инфлацията през последната година. Това става ясно от данни на Националния статистически институт за доходите и разходите на домакинствата у нас, както и средните цени на хранителните продукти.

Последното изследване на статистиката за доходите на българите е за четвъртото тримесечие на 2021 година и според тях общият доход за периода е 2037 лева, което прави по 679 лева на месец на човек от домакинство. С тази сума българинът може да си купи общо 290 кг хляб при средна цена от 2,35 лв./кг, което е с 10 килограма по-малко спрямо същия период на предходната година.

Причината е, че цената на насъщния е скочила от 2 лв./кг на 2,35 лв./кг, което е ръст със 17,5%. При олиото пък разликата е доста по-драстична. Ако миналата година, когато средният месечен доход на лице от домакинство е бил 601 лева, с тази сума стига до 240 литра олио при цена от 2,50 лева за бутилка. В момента с доход от 679 лева могат да се купят 135 бутилки при средна цена от 5 лева за брой.

Започни да се обичаш повече от днесEdna.bg

[Започни да се обичаш повече от днес]

Увеличението при слънчогледовата мазнина е със 100%, като в по-малките населени места цената му вече надхвърля 6,70 лв. за литър. Скокът от последната седмица в някои населени места дори достига 2,20 лева на литър, а средният за страната е с 90 ст., или 23 на сто. С над 2 лева поскъпнало слънчогледовото масло в Ловеч, Силистра и Добрич.

В Ловеч бутилка олио вече се продава за 6,60 лв., което е близо двойно спрямо цената му на едро. На стоковите борси литърът върви по 3,67 лв.

Ако увеличението на средния доход на лице от домакинство в края на 2021 година е с 12,8 на сто, то разходите са скочили с 13,7 на сто. Според статистиката харчовете за храни са скочили от 485 на 552 лева на тримесечие за период от една година. Тоест ръстът на разходите изпреварва този на доходите.

Това е най-голямо разходно перо в бюджета на българските домакинства.  За храни и безалкохолни напитки отиват 29 на сто от доходите ни, което е увеличение с близо 1% спрямо 2020 година. С толкова растат и харчовете за жилище, в които влизат сметки, поддръжка и други. В челната тройка са и данъците, които отхапват 12,6 на сто от приходите ни, като те са  в размер на 238 лева средно за три месеца. 

Драстичното увеличение на цените на част от хранителните продукти оказва влияние и върху потреблението им у нас. Например в последните месеци се наблюдава ръст на консумацията на месо. Ако 2020 година средно на човек са е падало по  9,5 кг, то сега консумацията му нараства на 10,1 килограма.

В последните месеци има значителна разлика в цените на месото, като в момента най-ниска е тази на свинското. В големите вериги масово се продават вносни пържоли по 5-6 лева за килограм. За сравнение при пилешкото има леко увеличение, както и при останалите видове месо. Също така се наблюдава увеличение на консумацията на колбаси от 3,5 на 3,9 килограма. Ако преди година консумацията на яйца е била 38 броя на 3 месеца, то сега хората купуват по 40 броя. 

Намаление на потреблението има при хляба като на годишна база спадът е от 20,5 на 19,6 кг. Купуваме и по-малко кисело мляко, прясно мляко, плодове и зеленчуци. Без промяна е потреблението на сирене, от което консумираме средно по килограм на месец, олио – средно по 1 литър, боб и картофи. 

Брашното удари 2 лева 

Цената на брашното вече стигна 2 лева в Търговище и Силистра, сочат данни на Министерството на земеделието. В Силистра само за седмица то е поскъпнало с 23 на сто или 38 ст. и вече се продава по 2,03 лв. за килограм. В Търговище увеличението е с 25 на сто или с 40 ст. за килограм и килото върви по 2 лева.

През миналата седмица цените на едро на брашното на тържищата са в широкия диапазон от 1 лв./кг във Враца и Стара Загора до 1,76 лв./кг в Пловдив. В по-голямата част от областите се отчита повишение на стойностите от 0,7% до 25% на седмична база. 

При предлагането на дребно на брашното в другите търговски обект има ръст в тринадесет области. Само в Перник и София е налице понижение, с по 2,4%. В резултат средната цена на дребно за страната в по-малките магазини се увеличава с 5,8% на седмична база, до 1,64 лв./кг.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,25 лв./кг за големите супермаркети и 0,30 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в големите вериги е във Враца – 0,69 лв./кг, а за малките магазини в Стара Загора - 0,75 лв./кг.  

Добавете Вашия коментар

TOP