Инфекциозно отделение в МБАЛ-Гоце Делчев е пълно, повишават се случаите на короновирус

22 Април 2023 | 09:38
1 коментара
Общество
Благоевград
Инфекциозно отделение в МБАЛ-Гоце Делчев е пълно, повишават се случаите на короновирус

Покачване на заразените с Ковид-19 отбелязват медиците в Пиринско. Тенденденцията се забелязва както от общопрактикуващите лекари, така и от болничните. Инфекциозно отделение на МБАЛ – Гоце Делчев е пълно. От 12 легла 9 са с болни от коронавирус, другите 3-ма са с вирусни чревни инфекции.

„Пациентите са най-вече възрастни хора. Вчера приех 80-годишен дядо и 77-годишна баба. Симптомите са температура, главоболие, кашлица, но заради придружаващите заболявания се налага хоспитализация, за да са под лекарско наблюдение”, обясни д-р Емилия Поюклиева от инфекциозно отделение. Според лекарката има и доста болни деца с Ковид-19, които са установени с тестове.

Масово се купуват тестове от аптеките, но практиката е да не се регистрират положителните резултати, за да не се налага едноседмична карантина.

„Вирусното заболяване вече преминава значително по-леко и по-бързо. Хората го приемат по-спокойно, тъй като имат опит”, добави д-р Поюклиева и прогнозира увеличаване на заразените след Великден и Рамазан Байрам. Още повече че в Смолян вече е установен индийският подвариант на Covid.

„Щамът, който тръгва от Индия, се казва XB 1.16 и причинява конюнктивит, особено при децата”, заяви вчера проф. Тодор Кантарджиев. По думите му подвариантът минава леко, характеризира се с възпаление на очите, но минава на четъртия ден. Място за притеснения няма, тъй като със затоплянето на времето разпространение на подварианта рязко ще намалее.

За последното денонощие към вчерашна дата са регистрирани едва 17 нови случая на Ковид-19 в Благоевградска област.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавени коментари

Golyu публикува:
22 Април 2023 | 11:36
Стига вече на хората им омръзна да плашите! Никой не ви вярва, че искате да спасявате човешки животи, а само да ЛАПАТЕ ПАРИ!

Добавете Вашия коментар

TOP