Инцидент с адвокат Албина Анева отложи делото по екстрадицията на бившата румънска министърка Елена Удря

11 Май 2022 | 06:29
2 коментара
Общество
Инцидент с адвокат Албина Анева отложи делото по екстрадицията на бившата румънска министърка Елена Удря

Инцидент с благоевградската адвокатка Албина Анева стана причина за отлагане на делото за екстрадиция на бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, осъдена в родината си на 6 години затвор за корупция. Заседанието трябваше да се проведе вчера в Апелативен съд – София, тъй като защитата обжалва решението на Окръжен съд – Благоевград , който одобри  екстрадицията. Софийският адвокат Христо Ботев предостави на магистратите медицински документ за травмата на благоевградската му колежка и обясни, че адвокат Анева разполага с документи, предоставени от румънската страна, които са относими към делото. Той настоя за отсрочка, за да бъдат предоставени на българския съд, като за същото настоя и Елена Удря, която бе доведена в съдебната зала. Апелативните магистрати определиха следваща дата за делото – 18 май, и предупредиха, че повече отлагания не може да има, тъй като процесите за екстрадиция изискват бързина.

Травмите на адвокат Анева са вследствие на падане, станало вчера в сградата на КАТ – Благоевград, обясни тя пред репортер на „Струма“. При слизане от автомобила й токчето на обувката й се закачило на релсата в халето на КАТ и тя паднала. Извадила късмет, тъй като телесните травми след падането са повърхностни и няма фрактури , което е установено след направени изследвания. Болничният й лист е до края на седмицата,  като за следващото съдебно заседание адвокат Анева се надява да е във форма и да предостави новите доказателствени искания по делото.

Елена Удря

Припомняме, че на 19 април Окръжен съд – Благоевград допусна изпълнението на европейската заповед за арест и предаване на румънските власти на Елена Удря за изтърпяване на 6-годишна ефективна присъда за корупция. Преди решението постъпи изисканата справка от румънските власти за условията в техните затвори. В писмения отговор бе посочено, че съответстват на стандартите на ЕС – с минимум 4 кв.м на човек, баня, вода, тоалетна и други.

Елена Удря, която е юрист по образование и преди това е била в румънски затвор, заяви, че това е лъжа.  “Румъния си позволи да изпрати лъжлива информация към съда в България. Тя е санкционирана от Европа за лоши условия в затворите, които са такива и досега. Ако са изпратили лъжлива информация и дезинформират институциите в България, представете си какво ме чака в Румъния”, каза Елена Удря и помоли съда да не я предава в родината й.

Адвокатът й Христо Ботев посочи, че при предишното й задържане в същия женски затвор в Румъния тя е получила заплаха за живота си и там няма нормални условия. Тричленният съдебен състав, председателстван от Красимир Аршинков, обаче реши да екстрадира бившата министърка в родината й.  Припомняме, че 48-годишната румънка бе заловена на 7 април на ГКПП – Кулата часове след решението на Върховния съд в Румъния, с което тя е осъдена на 6 години затвор за корупция. Българските адвокати твърдят, че присъдата все още не е влязла в сила и дори има насрочено заседание на 16 май, както и че Елена Удря е имала същата присъда по същите обвинения, която обаче е отменена от румънския съд. Доводите им бяха отхвърлени от благоевградските съдии, които приеха, че са налице всички законови основания за уважаване на искането за предаването на Елена Удря на  румънските власти и липсват процесуални предпоставки да бъде отказано изпълнението на европейската заповед за арест. Сега на ход са софийските магистрати, които ще разгледат казуса другата седмица.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма/снимка: Топ пресса

Добавени коментари

Гошо публикува:
12 Май 2022 | 10:34
Български маймунджелъци за вдигане цената на услугата....
аскет публикува:
11 Май 2022 | 07:11
Защо и правите реклама на тази.........Това е едно обикновено процесуално действие,при което на 100% се уважава направеното искане.Ролята на адвоката е ,без извинение-никаква.

Добавете Вашия коментар

TOP