Инцидент на земеделския протест край Симитли

01 Декември 2022 | 12:26
0 коментара
Криминално
Инцидент на земеделския протест край Симитли

Полицаи обградиха плътно протестиращи земеделски производители край Симитли. Над 50 души се опитаха да блокират главен път Е-79, но бяха силово изтласкани от платното. По време на атаката един от фермерите падна безпомощен. Извикаха линейка. По първоначални данни е с фрактура.

Протестът започна малко преди 11.00 часа днес. Организатори са от Съюза на животновъдите в България. „Имаме намерението цял ден да не пускаме движението и да стане тапа, защото ни омръзна от Министерството на земеделие да си правят своеволия. Звънят ни хората от цялата страна, защото на всеки му е писнало. Не можем да се спотайваме, а трябва да си търсим правата“, коментира вчера председатерят на Иван Чалъков. От бранша настояват Стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, пита Иван Чалъков, който е зооинженер.

Пропомняме, преди години на същия пътен участък в Симитлийско полицаи арестуваха Чалъков като предводител на гражданското недоволство, свързано с неплатени субсидии на животновъди и зеленчукопроизводители.

Добавете Вашия коментар

TOP