Имен ден празнуват днес Таня, Татяна, Татияна и Траяна

12 Януари 2020 | 07:38
0 коментара
Общество

Имен ден празнуват всички с имената Таня, Татяна, Татияна и Траяна!

Православната църква почита днес паметта на Св. Татяна. Тя била от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим. Семейството й приело християнството доста преди тя да се роди. Татяна била добра и смирена девойка. Служела на ближните си, защото това приела за свое призвание.

След смъртта на Хелогабал (203 – 212 г.), свиреп към християните римски император, на трона се качил братовчед му Александър Север (205 - 238 г.). Гоненията срещу последователите на Исус продължили и по негово време.

Един ден Александър привикал Татяна, за да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя отказала, но от горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това вече разгневило императора и той я затворил. Подложил я на мъчения, но на всеки следващ ден тя се явявала невредима. Това още повече ожесточавало Александър и накрая я хвърлил на гладни лъвове, които обаче започнали да се умилкват около нея и не я докоснали.

Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, императорът обезглавил и Татяна, и баща й.

Св. Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а по-късно е приет за ден на всички студенти в Русия.

Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква.

 

Добавете Вашия коментар

TOP