"Има проблем с прокуратурата в България". Гешев не е отговорил на въпроси на евродепутати

25 Септември 2021 | 01:21
0 коментара
Общество
По думи на евродепутатът София и'нт Велд от комисията ALDE не е нормално главният прокурор Иван Гешев да не знае нищо по проверката, свързана със снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисовългария има проблем с прокуратурата, структурата и монопола ѝ върху разследванията, както и начина, по който се водят разследвания, което създава риск от безнаказаност. Това са част от заключенията на евродепутатите от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) след приключването на двудневното им посещение в София.

„Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главният (прокурор бел. ред.) не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално“, каза евродепутатът София и'нт Велд по време на пресконференция в петък.

Става въпрос за случая със снимките на нощното шкафче на Бойко Борисов, в които бяха заснети пачки евро и златни кюлчета. От Софийска градска прокуратура прекратиха разследването още в края на 2020 г., когато кабинетът „Борисов 3“ все още беше на власт.

По думите на Велд съществува монопол на държавното обвинение при започването на производства и разследвания, което позволява на главния прокурор по собствено усмотрение да не предприема действия по определени случаи.

Седемте евродепутати, които бяха на посещение в България, очертаха като други две много проблематични сфери в страната корупцията и медийната свобода.

„Корупцията е отрова, тя подкопава обществата и държавата“, каза Велд и подчерта, че проблемът за България, е че тук тя остава „безнаказана“.

По отношение на медиите евродепутати казаха, че са задали въпроси на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по повод обвиненията за неравностойно представяне на политическите сили в телевизията. Той самият е отрекъл това да е факт и е подчертал, че всичко в държавната телевизия е балансирано и равнопоставено. Депутатите от комисията АЛДЕ очакват да получат допълнителни доказателства в тази връзка, за да могат да видят какви точно са фактите.

Бил е обсъден също и въпросът за неутралността на Съвета за електронни медии (СЕМ), която в момента е „поставена под съмнение“, и се очакват отговори от представителите му.

За пореден път като най-сериозни проблеми бяха посочени собствеността на медиите, тяхното финансиране, както и връзката между собствениците и политическата класа.

Българският евродепутат Елена Йончева припомни и за проблемите, свързани с публичното и европейско финансиране, което властта разпределя към определени медии.

Добавете Вашия коментар

TOP