Има ли недостиг на ремдесивир в болниците за лечение на Ковид-19 в Пиринско?

29 Октомври 2021 | 10:32
0 коментара
Общество
Има ли недостиг на ремдесивир в болниците за лечение на Ковид-19 в Пиринско?

Има ли недостиг на ремдесивир в болниците за лечение на Ковид-19 в Пиринско? По този въпрос, който поставиха читатели на „Струма“ вчера направихме блиц репортерска проверка. Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев заяви, че засега се справят с наличния анвирусен препарат, който получават всяка седмица по предварителна заявка. При належащи случаи се правят и допълнителни доставки. Управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев, който преди два месеца в качеството си на председател на РК на БЛС – Благоевград алармира, че няма достатъчно количества ремдесивир в болниците в Пиринско, вчера заяви, че този проблем става все по-сериозен в пика на четвъртата вълна.

„Днес очаквам да получа 6 флакона за ковидното отделение в онкоболницата, в което имам 6 пациенти и чакам до края на деня да приема още един. Засега не съм имал много случаи на тежко болни пациенти, но ако някой от тези седем се влоши, как да разпределя тези 6 флакона, които са за 1 курс на лечение на един пациент? Трябва ли да стоим настрани и да се молим някой от тях да не „изтегли късата клечка“?

Ситуацията с разпространението на Ковид-19 ескалира, „Делта” вариантът е много коварен и подмолен и болните бързо се влошават, сред тях има много млади пациенти и затова въпросът с доставките на антивирусния препарат е важен. Заявките се правят по Наредба 10, като ние като по-малка болница периодично поръчваме по 70 флакона, които досега ни стигаха за около 3 месеца. Но по-големите болници в тази ситуация определено се нуждаят от повече количества. Още повече, че ремдесивирът е ефикасен, когато се прилага в първата фаза на заболяването – при репликацията на вируса. Засега държим фронта и добре е, че болниците помежду си си помагат, ако някой закъса за препарата”, обясни д-р Георгиев.

За информация потърсихме и директора на РЗИ д-р Калоян Калоянов, който заяви: „Всяка седмица доставяме регулярно ремдесивир на болниците по предварителни заявки. Количествата не ги определяме ние, а Министерство на здравеопазването. Болниците представят стриктни отчети за употребения ремдесивир, за да няма евентуално злоупотреби. Днес, в четвъртък, ще доставим поредната заявка. Средно на седмица ни отпускат по 160 флакона за болниците в Благоевградска област“, каза шефът на РЗИ. Той добави, че лекарите са подложени на огромно натоварване, а към вчерашна дата броят на хоспитализираните в областта са 354, от които 12 са в интензивните отделения. Най-много са болните в МБАЛ – Благоевград и Югозападна болница.

„Лекарите са на предела на силите си, знаете, че ще издържат. Лошото е, че хората не желаят да се ваксинират. Ресторантьорите не искат да правят и бързи тестове, а ще протестират през РЗИ. Докога така ще я караме?”, попита д-р Калоянов.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP