Илияна Щерева: Искаме да обособим Банско като столицата на джаза в България

07 Август 2023 | 15:23
1 коментара
Култура
Благоевград
Илияна Щерева: Искаме да обособим Банско като столицата на джаза в България
Искаме да създадем един център и действително да обособим Банско като столицата на джаза в България. Тази година имаме представители от 17 държави – общо 238 участника в над 40 концерта за осем дни. Това каза Илияна Щерева – председател на Асоциация "Фестивалите в България“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Фестивалът "Банско Джаз Фестивал“ се провежда за 26-и път.  

Илияна Щерева разказа за програмата на фестивала тази година, като отбеляза, че организаторите непрекъснато се опитват да я надграждат. "В Банско от сутрин до вечер звучи джаз. Освен вечерните концерти на площада, през деня има младежка сцена в Градския парк от 11.00 часа. В парка следобед се провежда "Банско Джаз Академия“ за младите таланти, където те имат възможност да се срещнат с големите имена от световната сцена и да получат безценни уроци от тях. Тази година ментори на "Джаз Академията“ са Любомир Денев, Михаил Йосифов и Велислав Стоянов, които провеждат майсторски класове по време на целия фестивал. Всеки от 17.00 часа в две точки на ул. "Гоце Делчев“ младите таланти имат възможност да се срещнат с публиката. От 19.00 часа публиката може да се срещне с джаз легенди от близкото минало. Всяка вечер има по три концерта на площад "Вапцаров“ с уникални изпълнения на музиканти от световната сцена и на наши български звезди. След полунощ джем сешъните продължават в "Джиндър бар“, разказа председателят на Асоциация "Фестивалите в България“. 

В рамките на фестивала ще бъде представена книгата на Живко Петров и ще бъде излъчен и филма "Пеещите обувки“ за Леа Иванова по повод 100 години от нейното рождение, допълни Илияна Щерева.  

Идеята на организаторите е да надграждат традициите на джаз културата у нас и същевременно да я развиват. "Държим на това да има приемственост между поколенията, да създаваме взаимовръзки, да подкрепяме младите таланти, но едновременно с това да не забравяме лицата и имената от близкото минало, които са създали възможността за развитието на джаза в България. Всяка година се опитваме да представим имена, които в момента са в апогея на кариерата си, както и имена с български произход, които творят и са по-популярни в чужбина, отколкото в България. Обогатяваме програмата и със специални проекти – срещаме музиканти, които до този момент не са творили заедно и които правят специални проекти за нашата сцена“, допълни Илияна Щерева.  

Банско Джаз Фестивал се утвърждава с всяка изминала година.  

Тази година е открита и постоянна експозиция "Джазът в България“ на втория етаж на читалище "Никола Вапцаров“. "Изложбата с артефакти ще бъде постоянна. Това са лични вещи на музиканти не само от България, но и от света, документи, награди, програми, плакати от фестивалите от цяла България“, поясни Щерева.

Добавени коментари

д р илиев публикува:
07 Август 2023 | 15:40
Да откраднеш джаза вестник банкер там много добре е обяснено

Добавете Вашия коментар

TOP