Илия Пасков, Сдружение „Дякон Левски“: До края на 2017 година ще бъде изграден бюст-паметникът на Васил Левски в Сандански

04 Ноември 2016 | 21:42
0 коментара
Общество
Илия Пасков, Сдружение  Дякон Левски : До края на 2017 година ще бъде изграден бюст-паметникът на Васил Левски в Сандански

До края на 2017 година ще бъде изграден бюст-паметникът на Васил Левски. Това каза за „Фокус“ Илия Пасков, председател на сдружението.

По думите му до средата на декември ще бъде избран идейният проект, който да бъде реализиран.

„Знаете, че хубавите неща стават по-бавно. Ние не бързаме за никъде. Ясно е, че ще имаме и критици, но то без критика не става. Мисля, че ще се получи нещо много добро, което ще е възпитателно не само за настоящите, а и за бъдещите поколения. Ще направим и един благотворителен бал, на който ще се дадат на търг някакви картини, за да могат да се съберат средствата. Колкото може повече хора искам да са съпричастни и да прегърнат тази идея“, допълни той.

Пасков обясни, че в журито ще бъдат включени членове на Инициативния комитет, заместник-кметът по „Култура“ на община Сандански, главният архитект, както и няколко художници и хора, които настина разбират от изкуство.

По думите му журито ще бъде съставено от около 7 - 8 човека.

"В конкурса за изработване на идеен художествено-пластичен проект за паметник на Васил Левски ще се включат скулптори не само от Сандански, а от цяла България. Подадена е информация и на Борис Борисов, който направи едно така да се каже бижу на „Витошка“ – една скулптура в цял ръст на Алеко Константинов. Борис Борисов също каза, че ще вземе участие в конкурса, както и някои други по-известни имена“, допълни Пасков. 

Той уточни, че идейните проекти ще бъдат приемани до края на ноември.

„Ние вече имаме един такъв идеен проект от един много добър скулптор, който може би е един от най-добрите скулптори на Левски, но това вече ще го решим, целият Инициативен комитет, с Управителния съвет на инициативата. Вероятно можем да съберем пари да направим паметник на Левски в цял ръст, но Вие знаете, че дори и в София няма паметник на Васил Левски в цял ръст и е по-нормално да направим един бюст-паметник“, добави още той и допълни, че бюст-паметникът на Левски ще бъде изработен от бронз. Панираният бюджет е в рамките на 20 000-30 000 лева, които трябва да бъдат събрани от дарителска дейност.

По думите му би било много лесно двама или трима души да спонсорират идеята и да няма нужда от допълнително събиране на средства, но целта на този проект е колкото се може повече хора да се включат в събирането на средства, кой с колкото може – дори и 5 или 10 лева биха били достатъчни, стига да се включат повече хора в каузата и да бъдат солидарни и съпричастни.

Пасков добави, че със събраните средства, освен, че трябва да се изгради паметникът, трябва да се облагороди и мястото около него, като се направят градинка и пътечка до самия паметник, защото не може просто ей така да се постави паметник някъде, без да има начин хората да достигнат до него и да покажат почит и уважение като оставят цветя и венци.  

Снимка: Струма

Добавете Вашия коментар

TOP