Илинденско-Преображенското въстание бе преразказано във фотоизложба

21 Юли 2023 | 12:08
0 коментара
Култура
Благоевград
Илинденско-Преображенското въстание бе преразказано във фотоизложба
20 фотографии, обхващащи историята, свързана с Илинденско-Преображенското въстание са подредени на площад "Георги Измирлиев“ в Благоевград, съобщават от Общината.

Експозицията е под надслов "За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“ и е по повод 120 години от едно от най-значимите събития в българската история. 

Изложбата съдържа фотографии на оригинални документи и материали от фондовете на РИМ - Благоевград и Националния архивен фонд, свързани с освободителните борби на българското население в Македония и Одринска Тракия. 

Автори на експозицията са доц. Александър Гребенаров, д-р Кирил Алексиев, Николета Войнова.Тя бе открита от Силвия Домозетска, директор на Дирекция "Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и д-р Крил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград. 

В края на ХIХ в. ръководството на национално-освободителните действия в Македония и Одринска Тракия се оглавява от създадената в Солун през 1893 г. Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и учредения в София през 1895 г.

Върховен македоно-одринско комитет (ВМОК). Териториите на двете области са разделени на шест революционни окръга: Битолски, Одрински, Солунски, Скопски, Струмишки и Серски.

Решението за въстание е взето на конгрес на ВМОРО , който се провежда в Солун от 1 до 4 януари 1903 г., а през февруари ЦК на ВМОРО изпраща циркуляр за обединение на всички революционни окръзи в Македония и Одринско.

На Илинден, 20 юли, се поставя началото на епопеята от 1903 г. Въоръжената борба пламва в с. Смилево, където се намира щаба на въстанието. За започване на бойни действия в Одрински революционен окръг е избран деня 6 август – Преображение. В Серски революционен окръг въстанието е обявено за 14 септември – Кръстовден. 

Бойни действия се водят и в останалите три революционни окръга – Солунски, Струмишки и Скопски.

През лятото на 1903 г. в Македония и Одринско 26 500 въстаници водят 239 сражения с турската армия, възлизаща на повече от 350 000 души.

Добавете Вашия коментар

TOP