Илинденци избира цар на виното

26 Януари 2024 | 13:22
0 коментара
Култура
Благоевград
Илинденци избира цар на виното

Цар на виното ще бъде коронясан от боговете на течния еликсир на площада в село Илинденци. Празникът, посветен на божествената напитка, ще е на 3 февруари /събота/, а един от акцентите е изборът на най-добрия винопроизводител от населеното място.

На специална церемония ще бъдат наградени най-добрите бели и червени вина на местни и гостуващи винари и ще бъде избран носителят на приза „Цар на виното“. Победителите в надпреварата ще бъдат определени от професионалисти. Ще се оценяват вина в две категории – червено и бяло.

 

Наградите са от първо до трето място. Класирането ще е отделно за местните винопроизводители и за тези, които са от други населени места. Всеки, който иска да участва, трябва да регистрира рано сутринта в празничния ден своето вино в кметството на Илинденци. Необходима е поне една бутилка от еликсира, но организаторите няма да откажат и повече вино от участниците.

Царския венец миналата година заслужи за седми път местният лозар и винар Йордан Парапанов. Той му бе поставен на главата от бог Дионисий.

 

Празникът няма да мине и без богата културно-развлекателна програма с участието на Фолклорна формация „Ограждена“, Илинденски хороводен оркестър, празнична фолклорна китка, представена от Танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, Танцов клуб „Перуника“ – Кресна, Танцов клуб „Македонска хубост“ – Сандански, както и Ансамбъл „Македонци“.

Всеки е добре дошъл да се потопи в очарованието и магията на автентичната местна природа и заедно с местните хора да се докосне до мистиката на пенливите бели и червени вина, наситени с богати аромати, емоция и неповторим вкус, събрал любовта и пъстрата душевност на хората, живеещи по поречието на р. Струма от векове.

Добавете Вашия коментар

TOP