Безспорно в последните две години икономическият растеж започна да се усеща все по-осезаемо от почти всички участници в икономическата игра, както чрез много повечето работни места, така и през ръста на възнагражденията, коментира пред БНРикономистът Лъчезар Богданов.

Той отчете, че през последните две години България е на второ място след Румъния по ръст на заплатите с близо 20%.

 

Според Богданов обаче България е малка страна, която още десетилетия ще трябва да разчита на чужди инвестиции, т.е. да привлича капитал.

Капиталът трябва да работи с човешки ресурси, смята Боданов: „Трябва да направим така, че с по-малко хора да се произвежда повече. Това трябва да стане, от една страна, благодарение на нови технологии и инвестиции, но от друга страна – и по-образована и грамотна работна сила”.

„Това е нужното, за да се случи малко по-бърз от този икономически растеж, а не да бъдем отново в „златната среда”, подчерта Богданов.

„Следващата година ще има ръст на доходите на българите. След икономическия растеж това е логичен пазарен процес, който ще се случи както в реалната икономика, така и в бюджетния сектор”, прогнозира пък Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Той посочи, че през третото тримесечие в България са създадени със 170 000 повече работни места, отколкото година по-рано.

„Те, разбира се, са фокусирани около София, около Пловдив, около Стара Загора. Пазарът на труда създаде доста работни места и икономиката порасна. Това рефлектира в повече приходи в бюджета”, коментира Ганев.

„Мисля, че има едно такова разминаване между много добре развиваща се икономика и все още тежки проблеми на политическата сцена, които не успяваме да разрешим”, допълни икономистът.

„Кризата отдавна е зад нас. Ние се възстановихме. Пазарът на труда е в по-добро състояние от 2007-2008 година. Разбира се, има още хора, които са без работа, и хора с доста ниски доходи и ниски заплати, но именно това очакваме да е трендът през следващата година - покачване на заплатите. Когато пазарът на труда се насити, а вече това се усеща, чисто пазарно е заплатите да тръгнат нагоре”, прогнозира Петър Ганев.

Vesti.bg.