Икономист: Много пари в МВР, малко резултати

04 Ноември 2015 | 22:13
0 коментара
Общество
Икономист: Много пари в МВР, малко резултати

България има двойно по-голям бюджет за вътрешен ред и сигурност в сравнение със Европейския съюз, както и тройно по-голям от скандинавските страни.

Такива данни показа в студиото на "Здравей, България" старши икономистът Георги Ангелов.

Той уточни, че сравнява едно и също, тъй като става дума за разходите само за ред и сигурност, а не за целия общ бюджет на МВР, в който влизат разходите за ДАНС, ДАТО, подслушването, за болница, университет и др.

Според него въпреки огромните средства, които влага държавата в сектора, резултатите са слаби. Той даде пример с разкриваемостта на престъпленията и доверието на обществото в полицията.

Ангелов отбеляза, че въпреки големия бюджет, полицаите не разполагат с оборудване, съоръжения и други необходими неща.

Той даде за пример и охраната на границата ни с Турция, където бяха пратени няколкостотин полицаи "да охраняват с голи ръце".

"Очевидно е по-добре да инвестираме в съоръжения, оборудване, ток, камери и тогава много по-малко на брой полицаи ще могат да вършат същата работа".

Той уточни, че не става дума за подобряване на услугата чрез орязване на пари, а чрез пренасочването и преструктурирането на разходите.

Плащането на 20 заплати при пенсиониране не може да помогне на услугата, която очакваме от МВР, посочи икономистът. Според него тези пари трябва да бъдат вкарани в системата, за да подобрят условията на работа тук и сега.

Източник: Нова ТВ   

Добавете Вашия коментар

TOP