Иконите у дома - правила и съвети

30 Юни 2020 | 11:43
0 коментара
Любопитно

 

 

Иконата е един от най-желаните подаръци за новодомци. Известно е, че пази дома и живущите в него, също така е символ на вярата и те приближава до Бог.

Хубаво е във всеки християнски дом да има поне една икона, която да закриля семейството и да пази дома. У нас, спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде поставена на източната стена, така че да е с гръб към изгрева. Мястото не трябва да е скрито, понеже всеки, който прекрачва прага на дома, да може да я вижда.

Ако вкъщи нямате такава стена, тогава може да изберете всяка друга стена, но ако спазвате няколко условия.

До нея не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Също така иконата не трябва да се държи до радио или телевизор.

В някои домове има икона с кандило.Традицията повелява винаги да гори, както гори вярата на човек в Бог, но в много семейства от съображения за сигурност кандилото се пали само на празници.

Задължителна за християнският дом е иконата, изобразяваща Исус Христос. Тя трябва да е най-голями параметри и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои винаги от ляво на тази на Христос.

Много домове разполагат с икони на светец, който родът им почита. В повечето случеи това е светецът, на който е кръстен главата на дома. Според руските традиции вкъщи задължително трябва да има икона на Свети Николай Чудотворец. В България пък за защитник на дома е избран Свети Иван Рилски.

Може да закачите и икона на Свети Мина - защитник на семейството. Ако в дома има млада майка или бебе, то къщата се нуждае от икона на Богородица с младенеца. В случай, че има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава ви е необходима икона на Свети Пантелеймон.

Запомнете, че не е строго и важно да спазвате толкова правилата  поставяне на иконите у дома, доколкото е важно да вярвате и да черпите духовна сила от тях.

 

Източник: https://ikonopis.bg/

Добавете Вашия коментар

TOP