Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна

28 Април 2023 | 16:20
0 коментара
Любопитно
Перник
Икона на Св. Никола беше открита между строителни материали - вярват, че е чудотворна

Икона на Св. Никола, открита преди години между строителни материали, е изложена в едноименния храм в Трън. Местните хора вярват, че тя е чудотворна и закриля града им. Иконата е изработена през 1786 година и вероятно е донесена от Русия.

Иконата е открита преди 4 години при разчистване в храма. Тя е сребърна, със златно покритие и включва сюжети от живота на светеца.

"Съвсем случайно свещеникът, който отговаряше за тука, я намира. Иконата е била почистена и изследвана. Това е един невероятен паметник, оцелял точно със силата на Господа Бога", каза историкът Кирил Марков.

Реликвата е възстановена от столичен реставратор. Според местния историк Кирил Марков е възможно тя да е подарена от български държавници и руски представители, които по думите му посетили Трън малко след подписването на Санстефанския мирен договор. Причината според него била отправена молба от трънската общественост.

"Било е измолено присъствието на руска войска, за да се оттеглят сръбски части, които са били навлезли в трънска територия и това се е получило, разбира се", казва Марков.

Той твърди, че заедно с нея тази делегация подарила още две икони: "Господ Исус Христос" - едната икона, "Св. Богородица" и едната е "Св. Никола". Другите две не са запазени", казва той.

Иконата е осветена и поставена на специално място в храма.

Църквата впечатлява отдалеч с красивия си външен вид. Тя е ценен представител на възрожденската архитектура в Трънско и е обявена за паметник на културата. Местните хора се надяват, че изложената чудотворна икона в нея ще привлече вниманието и на многобройните туристи, посещаващи града и Трънското ждрело наблизо, и ще ги провокира да прекрачат прага на храма, за да я видят и да ѝ се помолят за здраве и закрила.

Добавете Вашия коментар

TOP