Идеи за младежко предприемачество дискутираха на семинар в Благоевград

12 Декември 2022 | 13:36
0 коментара
Култура
Идеи за младежко предприемачество дискутираха на семинар в Благоевград

Млади хора, представители на малки и средни предприятия, бизнес инкубатори и неправителствени организации, работещи в подкрепа на бизнеса в трансграничния регион, се събраха на 10.12.2022 г. в Благоевград на семинар „НА ФОКУС Е ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО“. Обединени под мотото, че най-големият провал е да не опиташ, организаторите бяха подготвили теми, свързани с мотивацията и предизвикателствата пред всеки млад  предприемач, стъпките, през които трябва да преминем, когато стартираме бизнес и възможностите за финансиране на идеи. Лектори на събитието бяха експерти в областта на предприемачеството и мениджъри с дългогодишен опит и постижения в различни сектори на икономиката.

 

Вдъхновяващи примери за малки семейни компании, развиващи бизнес за милиони в България, представи г-жа Росица Джамбазова – директор на Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подкрепа на предприемачеството и председател на Управителния съвет на Национална мрежа за бизнес развитие. Младите хора видяха нагледно как с мотивация, иновативна стратегия, подходящ маркетинг и квалифициран екип техни връстници от Панагюрище са успели да развият бизнес за десетки милиони и вече продават продуктите си в над 20 страни в цяла Европа. Или как ресторант само с 12 места в затънтено село в най-западналия край на България може да бъде изключително печеливш и резервиран за половин година напред.

 

Кое е първото и основното, ако искаш да си добър в бизнеса? Отговор на този въпрос даде Атанасиос Манос – дългогодишен генерален мениджър в сферата на туризма в световноизвестни международни хотелски вериги. В презентацията си той представи и 10 успешни бизнеси, развиващи се в съседна Гърция и все още нереализирани в България.

 

Как една случайна среща може да се окаже крайъгълният камък за успешен бизнес пък разказа предприемачът Боян Милушев. Доза късмет, но и много упоритост, иновативен подход и непрекъснат стремеж към усъвършенстване стоят зад всеки голям успех, категоричен е той. От него участниците в семинара научиха как новите технологии и в частност виртуалната реалност (VR) могат да бъдат полезни във всяка сфера на икономическия и обществен живот по време на представяне на разработената по проекта Бяла книга за VR, достъпна на следния линк: http://nafocus.eu/vr/

 

Семинарът „НА ФОКУС Е ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО“ е част от дейностите по проект „Укрепване на конкурентоспособността и екстраверсията на трансграничния бизнес чрез прилагане на иновативни и специализирани действия“, с акроним INNOBUS, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020.

 

Сдружение НА ФОКУС изпълнява проекта в партньорство с Търговската камара на Солун, Гърция, Професионална асоциация на исторически център на Солун, Гърция и Сдружение на предприемачите - регион Гоце Делчев, България.

Основна цел на проекта е да засили факторите, влияещи върху предприемаческия успех чрез подобряване на конкурентоспособността, работата в мрежа и качественото предприемачество. Дейностите по проекта предвиждат още бизнес семинари и форуми, предоставяне на безплатни бизнес консултации за младежи до 29 години в периода 10.12.2022 – 10.03.2023 г. и разработване на мобилно приложение със свободен достъп в областта на туризма и свързаните с него бизнеси. Повече информация за проекта на www.nafocus.eu

Добавете Вашия коментар

TOP