Иде ли локдаун: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

13 Октомври 2021 | 16:01
0 коментара
Общество
Иде ли локдаун: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. "Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", добавят здравните власти.

В брифинга участие ще вземат министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

"Много хора са се напрегнати по темата и се правят неверни изводи за ситуацията по отношение на четвъртата вълна, както за смъртността, така и за заетостта в болниците." Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Сравнително бавно се развива тази вълна, каза проф. Мира Кожухарова, която е съветник на министърът. Тя направи ретроспекция как се развива пандемията у нас от самото начало. Тя очете, че е имало покой и лято, а от август има покачване на заболеваемостта по по-полегат път.

По отношение повишаването на смъртните случаи от ковид, тя каза, че това е критерий колко е тежка една епидемия. По думите и 7920 души са починали по време на първата реална вълна, през втората 8459. Тя отчете, че за първите 9 седмици на първата вълна починалите  са 4735, през втората 4479, а  при сегашната  са 336р. Може да се каже, че това е доказателство, че този вариант може да се разпространява по бързо, но не значи че е по смъртоносен.

Общата смъртност е с около 1/3 по ниска в сравнение с предишните вълни. Вероятно една от причините за това е, че има 20% ваксинирани, каза здравният министър Кацаров. Напрегната е ситуацията в болниците, но няма хаос, увери Кацаров. Системата е добре подготвена.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.По думите му по тежка е ситуацията в Търговище, Габрово и Шумен.

Министърът обяви още, че се анализира смъртността по болници. По думите му има отклонения в някои болници и тя е по - висок процент. Там, където е по - висока директорите трябва да направят анализ на ситуацията и ако преценят да предприемат мерки, каза още Кацаров. "Полагаме усилия до края на месеца да осигурят моноклонални тела за лечението на ковид болни", каза още Кацаров . По отношение на третата доза ваксина той каза, че има официално становище на ЕМА,  в кои случаи се поставя. В тази връзка по думите му няма нужда от заповед за това.

„Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Обмислят се допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, но ще говорим за тях в петък. Зоните допълват здравната система, не отменят другите звена. Всички процедури там са безплатни за здравноосигурените лица“, подчерта министър Кацаров.

Към момента 8 области в страната са в тъмночервената зона на COVID картата.  Това са Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюстендил, Сливен и Габрово. В тях заболеваемостта е над 500 на 100 000 през последните 14 дни. ОТ утре в София град влизат в сила нови ограничтелни мерки, а в София-област те са факт от вчера.

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP