И Швеция отменя мерките срещу Covid-19

03 Февруари 2022 | 15:38
0 коментара
Общество
И Швеция отменя мерките срещу Covid-19

Швеция се присъедини към други европейски държави в намерението да премахне повечето от мерките, свързани с пандемията. Това предаде Ройтерс.

"Време е да отворим Швеция отново", съобщи министър-председателят Магдалена Андершон, обявявайки, че ограниченията ще бъдат вдигнати от 9 февруари.

Швеция ще позволи на хората да се върнат в ресторантите без ограничения за това колко души могат да бъдат там, колко пространство трябва да има между масите или какво да е работното време. Изискванията за ваксинационни сертификати и маски в обществения транспорт също ще бъдат премахнати, както и препоръката за ограничаване на социалните контакти.

Във вторник съседна Дания пое инициативата сред членовете на Европейския съюз, като отмени повечето противоепидемични ограничения. Часове по-късно Норвегия вдигна забраната за сервиране на алкохол след 23:00 ч. и лимита за не повече от 10 души на частни събирания.

"Пандемията не е приключила, а е навлязла в напълно нова фаза", подчерта Магдалена Андершон.

Министърът на социалните въпроси Лена Халенгрен заяви на същата пресконференция, че властите "ще продължат да бъдат бдителни за това как ще се развие пандемията".

Причината за шведския ход е подобна на тази в Дания: Въпреки че се наблюдава увеличение на броя на заразените, то не натоварва болниците. Високите нива на ваксинация също правят ситуацията по-обнадеждаваща. Андершон заяви, че 80% от всички шведи над 50-годишна възраст вече са получили три дози ваксина срещу Covid-19.

Добавете Вашия коментар

TOP